Nu kan du frossa i Norrköpings gator

Frusna ögonblicksbilder, så beskriver Peter Kristensson Norrköpings gatunamn. Den populära boken med samma namn kommer ut i en uppdaterad upplaga i slutet av November.

Uppdaterad. Ny upplaga av Norrköpings gatunamn.

Uppdaterad. Ny upplaga av Norrköpings gatunamn.

Foto:

Norrköping2016-11-03 19:00

Peter Kristensson är författaren bakom boken Norrköpings Gatunamn. De första 2 000 exemplaren sålde slut på ett år och den 25:e november kommer en uppdaterad upplaga ut. Den här gången är boken tjockare. 69 gatunamn har tillkommit och ett, Fornvägen, har utgått. Många texter har förnyats tack vare samarbete med flera lokalhistoriskt kunniga personer, bland annat hembygdsföreningen i Skärblacka.

Speciell historia

Det ska vara den första kompletta sammanställningen av Norrköpings gatunamn som enligt Peter är ögonblicksbilder från en svunnen tid. Bilder som låter oss möta både historiska personer, verksamheter och platser runt om i kommunen.

– Norrköping är en speciell plats i fråga om gatunamn. Inför riksdagen som skulle hållas i Norrköping 1769 beslutades att alla gatuskyltar skulle sättas upp, säger Peter Kristensson.

Hade flera namn

Omslaget på boken är en av de två första kartorna som man i samband med beslutet lät tillverka med gatunamnen inskrivna. Bara Stockholm och Karlskrona hade tagit liknande beslut tidigare.

– Det är inte så att gatorna var namnlösa innan, men många gator hade olika namn vilket man kan tänka sig ställde till problem.

Kungligt besök

Peter Kristenssons favoritgata Tre prinsars gränd är ett exempel på hur gatunamnen kunde komma till.

– Det låg en krog i gränden och det sägs att blivande kung Gustav III och hans två bröder besökte den 1769. Kort därefter bytte krogen namn till Tre prinsar, vilket gav gränden dess namn.

På sina föreläsningar möter han bokens läsare. Det är människor i olika åldrar, ofta Norrköpingsbor, men också en hel del utflyttade. De berättar hur gatunamn, vars enda funktion varit att peka på geografiska platser, vaknar till liv och berättar historier. Det är också det Peter Kristensson vill förmedla med boken.

Tema en trend

Enligt författaren är det inte alla gatunamn som bär på lokalhistoria.

– Efter andra världskriget blev det modernt att hela områdens gator namngavs efter teman. Det är vad som gett oss alla dessa gator med exempelvis blomnamn. Väldigt tråkigt, men det är på väg att vända.

Peter Kristensson har nu återgått till sitt arbete som journalist på Sveriges radio. Historieintresset har alltid varit närvarande och på fritiden driver han nättidningen Svensk historia som varit mycket uppskattad. Han tänker sig att fler böcker om Norrköpings historia väntar i framtiden, men säger också att det är skönt att vara färdig med det intensiva arbetet som inneburit många, långa dagar på Stadsarkivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om