"Landet är inte till för oss som bor där"

"Det finns en känsla av att vara lite fel", sammanfattar Samantha Ohlanders hur det är att vara ung och bo på landet. Tillsammans med sju andra kulturskapare vill hon nu ändra på det.

Andra röster. Folkmusikern Samantha Ohlanders är en av kulturskaparna som möttes på Arbetets museum.

Andra röster. Folkmusikern Samantha Ohlanders är en av kulturskaparna som möttes på Arbetets museum.

Foto: Peter Johansson

Norrköping2017-02-25 15:40

Gruppen möttes i helgen på Arbetets museum för att inleda planeringen av en kommande utställning, som ska visas runt om i Sverige. Bakom projektet står föreningen Ung på landsbygden, som jobbar för att förändra synen på landet och utmana den "urbana normen".

– Kulturen och medierna speglar inte alltid en verklig bild av de som bor på landet, säger projektledaren Sofie Skalstad, som menar att staden och dess befolkning alltid står i fokus i dagens samhälle. Med utställningen hoppas man därför kunna vrida lite på perspektiven.

– Många unga på landsbygden får höra att "du måste flytta om du vill nånting med livet". Vi vill lyfta fram att det finns olika sätt att leva och verka, säger hon.

De konstskapare som möttes i Norrköping kommer från hela landet och här finns bland annat kläd- och smyckesdesigners, serietecknare, en poet och till och med en mattvävare.

Och så har man en folkmusiker, 27-åriga Samantha Ohlanders från Järvsö i Hälsingland. Hon ska skriva musik baserat på intervjuer med en rad människor på temat "hem och hembygd".

– Synen på "landet" är att det inte är till för oss som bor där, utan för turister som kommer på besök och sedan åker hem. Därför är det viktigt att man lyfter fram andra röster och berättelser, säger hon.

Hon menar att det ställs tuffa krav på landsbygdsbefolkningen, som väntas klara sig själva när samhällsservice som skola och matbutik långsamt monteras ner och försvinner.

– Staten har svikit landsbygden och kräver väldigt mycket att de som bor där, medan man i städerna får allting serverat, säger Samantha Ohlanders.

Hon menar att mycket av synen på "landet" också har smittat av sig på landsbygdsbefolkningen.

– Vi nedvärderar oss själva ibland. Det finns en känsla av att vara lite fel, för att man lever utanför normen om staden, säger Samantha Ohlanders.

Efter helgens träff börjar nu arbetet med utställningen, som har premiär i slutet av maj. Turnéplanen är ännu inte helt spikad och det är oklart när den kommer till Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!