I nästan 30 år har Norrköpings Islamiska Center ägt tomten på Grundläggaregatan 149 i Hageby. Tanken har varit att bygga en moské på platsen, men eftersom föreningen inte haft ekonomiska möjligheter har tomten i stället använts till parkeringsplats. I maj fick föreningen bygglov, och i torsdags ställdes de första barackerna på plats.

Nyheten om branden spreds snabbt bland föreningsmedlemmarna som ägnade sig åt Ramadans sista fredagsnattbön.

– Vi vill inte spekulera, och vad jag vet så finns ingen hotbild mot föreningen. Jag hoppas verkligen att det inte är ett hatbrott, säger Said Atallah, medlem i Norrköpings Islamiska Center, som har svårt att förstå varför någon eller några tänt eld på barackerna.

Artikelbild

| Said Attalah hoppas att hatbrott inte ligger bakom branden.

"Hämndaktioner"

Imam Abou Assam vill inte kommentera händelsen, men Said Attalah säger att det finns en oro bland föreningsmedlemmarna över den rådande situationen. Styrelsen gick också ut och uppmanande medlemmarna till lugn.

– Om det är någon som har något emot oss kan de väl bara komma och prata med oss – vi är öppna för alla diskussioner, säger Said Attalah.

NT har tidigare skrivit om att moskébygget väckt starka känslor hos boende i området. Och när NT besöker platsen på fredagen stärks bilden.

Artikelbild

– Helt plötsligt hade elen i hela hyreslängan stängts när de skulle dra ledningar till moskén. Folk blir irriterade när de inte informeras om vad som händer, säger en kvinna som bor på Grundläggaregatan.

Enligt uppgift till NT finns en konflikt mellan unga kriminella i området med olika trosuppfattning. Konflikten ska ha intensifierats den senaste tiden och vara orsaken till den anlagda branden.

Artikelbild

– Det här är bara början! Det kommer att brinna mer – tro mig, säger en ung man som vill vara anonym. Han säger att han vet vilka som tänt på moskén, men tar avstånd från handlingen.

– De går för långt när de bränner ner en helig byggnad, det här kommer resultera i hämndaktioner, säger han.

Artikelbild

"Trappas upp"

Christian Winkler, biträdande polisområdeschef i Norrköping, förstår att branden kan få konsekvenser, och situationen trappas upp.

Artikelbild

– Jag förstår också att det ligger mer bakom det här, säger han.

Nicklas Pettersson, yttre arbetsledare på ungdomsenheten i Norrköping, har inte fått några indikationer på att stämningen mellan kriminella ungdomsgäng skulle ha trappats upp under sommaren. Inte heller att de skulle ha något att göra med tidigare händelser i Hageby.

Artikelbild

– Oroligheterna i våras, med bråk vid Hagebyhus och stenkastning i Mirumgallerian ser vi som enskilda händelser, och är inget vi kopplar ihop med branden, säger han.