Inga fler åtal i dubbelmordet

– Ytterligare personer har delgivits misstanke under utredningens gång, men de är nedlagda, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2014-11-03 14:47

Videon är inte längre tillgänglig

Orsaken är att bevisen inte är tillräckligt starka för att åtal ska kunna väckas. Det berättade kammaråklagarna Anna Jakobsson och Thomas Ramstedt under en presskonferens i polishuset i Norrköping på måndagseftermiddagen. På förmiddagen lämnade de in stämningsansökan där de två bröderna står åtalade för morden i Hageby den 21 april.

Thomas Ramstedt beskriver det som en komplicerad och omfattande utredning där 500 förhör har hållits. Förundersökningen är på 3 000 sidor. De båda åklagarna har arbetat parallellt med fallet hela tiden.

Rädsla och lojalitet

– Vi har haft en känsla av att några personer inte velat berätta allt de sett eller iakttagit. Det kan vara för att de är rädda eller av lojalitet till den egna släkten. Närboende har haft svårt att urskilja vad som har skett på platsen, säger Anna Jakobsson.

Åklagarna menar att bevisen håller för att åtala de två bröderna för mord, men inte för att knyta övriga inblandade i bråket till några brott.

– Vi har prövat misstankarna och de är nedlagda. Som det ser ut nu kommer det inte ytterligare åtal, säger Thomas Ramstedt.

– Det skulle kräva att det kommer in nya uppgifter, säger Anders Selevik, som är förundersökningsledare vid polisen.

– Man har undanhållit en hel del och då är det svårt att få fram tillräcklig bevisning för att väcka åtal, säger Anna Jakobsson.

Vad har varit svårast i utredningen?

– Från början var det mycket uppgifter och många motstridiga uppgifter. Det var svårt att få en bild av händelseförloppet, säger Thomas Ramstedt.

– Det var ett snabbt förlopp på en liten plats med många människor mer eller mindre inblandade, säger Anna Jakobsson.

Vårdnadstvist och skilsmässa

Upprinnelsen till morden är en konflikt mellan två familjer. Den grundar sig i en vårdnadstvist efter en skilsmässa. Under påskhelgen gjordes medlingsförsök från kyrkans sida, men konflikten trappades upp.

Är bråket slut?

– Det är jättesvårt att svara på. Tidigare erfarenheter från familjekonflikter säger att de inte med säkerhet tagit slut i och med att det blir en rättslig process. Vi är vaksamma på en fortsättning, säger Anders Selevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om