Nu ses vi i Kristina Nyman Johanssons nyinredda lokal vid Restad Ängshult några kilometer utanför Skärblacka. Mitt i naturen bland ekar, björkar, får och betande hästar ligger sedan mindre än ett år Ängshults fotterapi.

Det tidigare förrådet med kartonger, blomkrukor och allt som hör en trädgårdsbod till har förvandlats till en ljus lokal i vitt med ett kyrkliknande fönster från golv till tak där hennes kunder kan blicka ut.

Det är också Kristinas affärsidé, bra fotvård med balsam för själen.

Artikelbild

| Fotarbete. Fötter är viktigt, inte bara för Kristina Nyman Johansson vid Ängshult i Skärblacka.

– När jag började läsa medicinsk fotvård var hela tiden tanken att jag skulle ha det här hemma och inte i en dyster källarlokal. Jag ritade upp lokalen och när byggnadsnämnden sagt ja började började min svärfar och en kompis till honom att bygga. Jag började läsa vid Axelsons gymnastiska institut i Stockholm den 15 november 2015. Den 12 maj 2016 var jag klar och den 16 maj öppnade jag. Det var en nödvändig sporre när jag läste att allt skulle stå klart när jag var färdig med studierna.

Många av hennes studiekompisar hade inte en aning vad de skulle göra efter utbildningen.

Kristina tror inte det är svårare att få kunderna att åka hit än till en lokal i Skärblacka.

– Bilen måste ta ta i vilket fall och när de kommer hit förstår de varför jag vill ha det här. Det finns de som frågar: Måste vi prata? Nej det behöver vi inte.

Artikelbild

| Fotterapi. Där nere i det röda lilla huset ligger Kristina Nyman Johanssons fotterapi.

Från sin stol kan kunden blicka ut i en hage med ekar och björkar. Årstiderna skiftar och vår och sommar kan det gå får och lamm och beta där.

Allt medan Kristina ser till att de kan gå därifrån med lätta steg.

Artikelbild

| Sakralt. Att bli behandlad av Kristina Nyman Johansson är en njutning både för fötter och själ.

Det var en kris som ledde fram till Kristina Nyman Johanssons avgörande steg i livet. För fyra–fem år sedan var hon och nosade på den berömda väggen, men hann bromsa i tid.

– Jag var inte sjukskriven i mer än en månad. Man kommer till en ålder när man stannar upp och börjar fundera. Ska livet vara så här? Vad ska det bli av mig? Naturen, skogen och meditation blev min räddning.

Efter ett tag kom hon till insikt att det var fötter hon ville hålla på med.

– När jag tänker tillbaka fanns de tankarna redan när jag var tonåring och barn.

Och kunderna har strömmat till. De hittar hit från när och fjärran, Linghem, Linköping och Ljusfallshammar för att ta några exempel. Än har Kristina Nyman Johansson inte märkt alla årstidsvariationer men ser nu att många ringer när våren och sommaren är på väg och fötterna ska visas upp i sandaler.

Medicinsk fotvård innebär att hon är diplomerad och får använda både skalpell och fräs, vilket gör att hon kan ta hand om alla förhårdnader.

Facebook har blivit ett redskap i verksamheten.

– Där kan jag lägga upp bilder på hur fötter kan se ute före och efter en behandling. Många tycker att det är äckligt men när de sett hur det äckliga kan bli det vackra är det många som hört av sig, säger hon.

Kristina är född i Norrköping men uppvuxen i Skärblacka, där hennes farfar och far drivit Orga kvarn och där en bror till henne nu är tredje generation. Hon och maken Anders har två barn. Under deras uppväxt var Kristina hemma och arbetade sedan under ungefär åtta år vid Cervera i Spiralen.

– Att jag stannade hemma med barnen är något jag aldrig ångrat, säger Kristina.

För tio år sedan flyttade de till Restad och byggde det hus de nu bor i.

– Jag har inte rest så långt, säger hon.

Men resa kan man göra på många sätt och Kristina har funnit det hon sökt.

Friden och lugnet.