Här satsar de på miljön

Många företag har upptäckt att miljövänligt även kan ge en slant i kassan. På onsdagen invigdes Sveriges näst största anläggning för smarta solceller – på taket till ett lager i Norrköping.

Peder Bodefalk, till vänster, från fastighetsägaren Bronsfastigheter visar upp den nya solcellsanläggningen för Lise Nordin (MP), till höger.

Peder Bodefalk, till vänster, från fastighetsägaren Bronsfastigheter visar upp den nya solcellsanläggningen för Lise Nordin (MP), till höger.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2015-03-11 20:25

Videon är inte längre tillgänglig

Panelerna har egentligen hunnit sitta uppe ett tag, men fick sin formella invigning vid en visning på onsdagen. En av de inbjudna var Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin, som ser anläggningen som en satsning som ligger i tiden.

– Det blir mer och mer sånt här och det är mycket inspirerande att komma hit och se miljötänket hos företagen i Norrköping, säger hon.

De smarta solcellerna, som bland annat kan läsas av via internet, sitter på taket till Haugen-Gruppens lager och svenska huvudkontor i Jursla industriområde.

Fastigheten byggdes 2011 tillsammans med hyresvärden Bronsfastigheter och utformades redan från början med miljövänliga och energisnåla tankar.

Bergvärmen ger både värme och nedkylning till livsmedelsimportörens stora lagerutrymmen, samtidigt som ljusa väggar och golv gör att mindre belysning behövs. I verktygslådan finns också bland annat vattensnåla lösningar och lampor som automatiskt släcks när ett rum är tomt. Tillsammans med solcellerna sparar åtgärderna både energi och miljö – och pengar till företaget.

Lise Nordin var en av flera politiker och företagsrepresentanter på invigningen och tror att den ekonomiska aspekten på miljöarbetet är viktigt.

– Det är ju inte bara miljökämparna som strävar efter en förnybar energi, säger hon och nämner både företag och privatpersoner.

Hur kan man locka fler att tjäna pengar på att vara miljövänlig?

– Det krävs att vi politiker gör det enklare och billigare – och det tittar regeringen på just nu, säger Lise Nordin.

– Intresset är det ingen brist på, det gäller bara att sprida informationen så att fler nås och kan se att "det här kanske är nånting för mig".

Investeringen på Haugen-Gruppens tak väntas ta tio år att tjäna in, men kommer också att stå för 40 procent av energiförbrukningen. Överskottet säljer man vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om