Videon är inte längre tillgänglig
Hells Angels president i Norrköping, har enligt folkbokföringen utvandrat och bildat bolag i Estland, men bor och verkar fortfarande i Sverige.
Peter Holfve och ytterligare en medlem i Hells Angels i Norrköping har tre estniska bolag – Youropa Trading OÜ, System 3000 OÜ och RHC trading OÜ – och såväl Skatteverket som poliskällor har uppgifter om att bolagen är verksamma i Sverige.
Youropa Trading ska bland annat ha arbetat för ett offentligägt bolag i Östergötland. Enligt uppgift ska Peter Holfve ha stoppats när han var på väg till bolaget för att jobba och lön ska ha utbetalats till ett av hans estniska bolag.
De två frontfigurerna i Hells Angels Norrköping är bara två av tusentals svenskar som på pappret valt att utvandra och starta aktiebolag i Estland.
– Vi har märkt att estländska bolagsbildare börjat med aggressiv annonsering som riktar sig till personer som har problem med svenska myndigheter, säger Pia Bergman, rikssamordnare och expert på grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.
I annonser skriver bolagsbildarna uttryckligen att det inte spelar någon roll om man har näringsförbud, har konkurser bakom sig eller har betalningsanmärkningar och skulder till Kronofogden i Sverige, när man startar eller driver en del av sin verksamhet i ett estniskt bolag. Bolagsbildarna erbjuder estniska bolag på dagen med bankkonto och MasterCard.
De tillhandahåller även hjälp med myndighetskontakter, mantalsskrivning och registrering av bil i Estland. Liksom svensktalande tolkar och svensk personal.
Men det som kanske lockar allra mest är att bolagsskatten är noll i Tallinn. I Sverige är bolagsskatten 22 procent.
– Vi har sett att det blir vanligare och vi får leta med lupp efter de verksamheter, som startas i utlandet men ofta är verksamma i Sverige. De faller utanför vår radar, säger Pia Bergman.
Hon betonar att det inte är kriminellt i sig att vara bolagsbildare, men att det här upplägget som nämns i annonsen kan vara ett sätt att försöka slippa betala skatt.
– Vi har inte tillgång till de estniska bolagsregistren så att vi kan söka fram svenskarna. Vi försöker få Estlands hjälp med detta men har inte fått det ännu.
För att lättare kunna arbeta mot misstänkt skatteflykt försöker Skatteverket tillsammans med transport- och åkerinäringen påverka politikerna att införa en rapporteringsskyldighet för dem som anlitar utländska bolag. Tanken är att företag och myndigheter som planerar att anlita utländska bolag ska rapportera vilket bolag och vilka medarbetare som arbeta i Sverige till Skatteverket.
– Då skulle den som anlitar ett utländskt bolag vara ansvarig för att de skatter, som ska betalas in under den tid som bolaget är i Sverige, verkligen blir inbetalda, säger Pia Bergman, och tillägger att flera europeiska länder redan i dag har en registreringsskyldighet för utländska företag.
I dag företräds 5 000 till 6 000 bolag i Estland av svenska personer.
– Det handlar om allt från stora drakar som ABB och Volvo till personer som är föremål för polisens, Skatteverkets och Kronofogdens intresse, säger Ulf Sparring, Skatteverkets insats mot grov ekonomisk brottslighet.
Sedan 2006 har Skatteverket utrett och omprövat hundratals beskattningsbeslut, där personer med estniska bolag och verksamhet i Sverige försökt undanhålla Skatteverket beskattningsbara inkomster.
Johanna Skinnari, som är projektledare på Brottsförebyggande rådet och en av författarna till rapporten Storskaliga skattebrott, har hört talas om just Estland i samband med svartarbete inom byggbranschen.
För några år sedan ledde fusket med Rot-avdrag till att det blev svårare för skattebrottslingar att hitta lämpliga bolag att köpa upp.
– När det är ont om bolag får man ta det man får och då kanske man nappar på den här typen av upplägg. Ofta växer uppläggen på ett organiskt sätt beroende på vilka personer som samarbetar, säger hon.
För den kriminella personen eller organisationen handlar det framför allt om att tvätta pengar. Det handlar om att ”omvandla” pengar på ett konto till pengar i handen så att man exempelvis kan betala svart arbetskraft.
Brottsförebyggande rådet har tagit fram råd för kommuner och bolag som vill motarbeta kriminella nätverk och som inte vill få in svart arbetskraft i något led. I det arbetet är det viktigt att man lär sig känna igen det som kan vara ett skattebrott.
– De flesta kanske känner igen kriminella symboler som västar, men kanske inte tänker på att en platschef på ett bygge kan få mutor av ett företag som snabbt kan erbjuda svart arbetskraft om bygget blir försenat. Därför är det viktigt att myndigheterna blir bra på att förklara vad som kan vara ett skattebrott.
Fotnot: Tidningen har i flera dagar försökt få kontakt med Peter Holfve via hans advokat. Vi har ställt ett antal frågor och väntar fortfarande på svar.