Gåtan som gäckar ufo-forskarna

Riksorganisationen Ufo-Sverige står i centrum i den nya dokumentärfilmen "Ghost Rockets", som går upp på Cnema i Norrköping. NT var på besök i organisationens lokal på Ljura.

Cigarrformade. Många har vittnat om att spökraketerna ska ha varit cigarrformade och störtade ner i svenska sjöar.

Cigarrformade. Många har vittnat om att spökraketerna ska ha varit cigarrformade och störtade ner i svenska sjöar.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2015-04-23 20:48

Videon är inte längre tillgänglig

Det är svårt att tro att världens största ufo-arkiv skulle finnas i en oansenlig lokal på Ljura, men så är det. Här finns dels en fraktion av organisationen Ufo-Sverige, dels Arkivet för det oförklarade, som huserat i området sedan 1970-talet. Idag finns där bland annat runt 42 000 uforapporter och halv miljon tidningsartiklar i arkivet. Nu är Ufo-Sverige aktuella i och med den nya dokumentärfilmen "Ghost Rockets", där filmarna Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh under fyra års tid följt organisationen, och kanske då framför allt dess arbete med att undersöka och kartlägga de så kallade spökraketerna, ett fenomen som gäckat ufospanare i nästan 70 år. De två filmarna fattade intresse för organisationen efter att ha sett samordnaren Claes Svahn i en Discovery-dokumentär. De tog kontakt med honom och ett samarbete inleddes strax därpå. Sedan har hundratals timmars film kokats ned till strax över 70 minuter, och på torsdag kan allmänheten för första gången se den på Cnema i Norrköping. På teve visas den till vintern i SVT.

Claes Svahn är glad att organisationen uppmärksammas.

– Filmen kan visa att vi som jobbar med att undersöka konstiga fenomen inte själva är konstiga, vi är vanliga, engagerade människor, skrattar han.

Han tycker också att Ufo-Sverige är ett typiskt exempel på föreningslivet i Sverige, där eldsjälar arbetar ideellt utan syfte att gå med vinst. Det är emellertid knappast gratis att bedriva ufoforskning. Man är beroende av bidrag från sponsorer och privatpersoner för att ha råd med lokaler och de undersökningar man vill göra.

– Det är ett hundratal personer som bidrar med pengar varje månad för att hålla föreningen vid liv, fortsätter han.

En av de undersökningar som har genomförts här har att göra med just spökraketerna. 2012 och 2014 gav sig ett team ut på expeditioner till sjön Nammajaure strax utanför Jokkmokk i syfte att undersöka närmare det som påstods vara en spökraket, som enligt två ögonvittnen slog ned i sjön i juli 1980. Expeditionerna till trots har man fortfarande inte kunnat bekräfta vad dessa raketer är för något.

– Till skillnad från andra liknande organisationer påstår vi aldrig att vi har svaret. Vi vet bara vad det inte är, säger Claes Svahn.

Han hoppas kunna få ett definitivt svar på mysteriet under sin livstid.

Spökraketer

Det är fortfarande oklart vad de är egentligen är. Sedan slutet av 1940-talet har det inkommit rapporter om cigarrformade, flygande föremål som störtat ned i eller flugit nära sjöar i framför allt norra Sverige. I ett tidigt skede benämndes de av militären som "rymdprojektiler", och en utredningsgrupp tillsattes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om