Flera butiker lämnar Mirum

Flera butikskedjor är på väg att lämna Mirum. Fastighetsägaren, norska Olav Thon-gruppen, vill förnya utbudet av butiker.

Den 22 februari upphör Lagerhaus med försäljningen i Mirum.

Den 22 februari upphör Lagerhaus med försäljningen i Mirum.

Foto: Olof Ohlsson

Norrköping2015-02-14 11:02

Vid halvårsskiftet 2014 fick Mirum en ny ägare, norska Olav Thon-gruppen som ägs av 91-åriga mångmiljardären Olav Thon. Han började sin affärsbana med att sälja rävskinn.

Lagerhaus, Esprit, Jack & Jones och Vero Moda är nu på väg att lämna Mirum. Enligt uppgifter till NT ska ytterligare butiker flytta ut ur gallerian. Istället ska norska kedjor etablera sig i Mirum. Men den uppgiften har inte NT kunnat få bekräftat.

– I slutet av april flyttar vi ut, vi har nu gjort om butiken till en outlet, säger Pontus Fasth, butikschef på Jack & Jones som tillsammans med Vero Moda tillhör danskägda Bestseller Sverige AB.

Han berättar att kedjan funnits i Mirum i sex år.

– Jag är sist anställde butikschefen, säger han, och hoppas att de som är anställda på visstidskontrakt har möjlighet att bli omflyttade till någon annan butik.

– Företaget försöker hitta en lucka, så att vi inte blir arbetslösa, säger han och bekymrar sig inte för morgondagen.

Magnus Tillsten, etableringsansvarig på Lagerhaus, säger:

– Vi får ingen lönsamhet i Mirum. Vi har en lokal i city och kommer att vara kvar där.

Han ser det inte som någon stor grej att företaget lämnar Mirum. Hyreskontraktet är uppsagt från 28 februari. Lagerhaus har funnits i Mirum i fem år.

Lagerhaus har startat sin utförsäljning och Esprit har slagit igen butiken.

Hallgeir Åndal, vd för Olav Thon-gruppens köpcentrum i Sverige, säger:

– Vi har köpt Mirum för ett långsiktigt perspektiv. Vi tror på Mirum, men det finns behov av vissa justeringar och då är det några butiker som byts ut.

Han berättar att H&M ska bygga ut med några hundra kvadratmeter med start i vår, men är i övrigt förtegen om vad satsningen egentligen innebär.

– Det är för tidigt att berätta om våra koncept och tankar.

– Omsättningen var en miljard kronor i fjol och det är en betydande omsättning, säger han och nämner att det görs 5,5 miljoner besök på Mirum under ett år. Men då räknas naturligtvis samma personer flera gånger.

– Det är viktigt att de butiker som finns där mår bra. Vi har en bra butikmix där och stark matomsättning.

Får biblioteket vara kvar?

– Det ska vara kvar! Vi tittar också på andra tjänster man skulle kunna tillföra, exempelvis läke- eller hälsocenter, säger Hallgeir Åndal men påpekar att det inte är bestämt något om just det när det gäller Mirum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!