Videon är inte längre tillgänglig
Videon är inte längre tillgänglig
Det var en påtagligt nöjd och glad Mikael Ståhl som presenterade planerna på torsdagsförmiddagen när det första "spadtaget" togs för hela projektet Yllefabriken som även ska innehålla ett hundratal lägenheter liksom kontorslokaler.
– Ja, det känns jättekul att det äntligen är klart, sa han med brasklappen att hyreskontrakten förvisso ännu inte är undertecknade.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse och en satsning som egentligen vänder sig till konstintresserade från hela Sverige.
Yllefabriken var Mikael Ståhls ursprungliga fokus när tankarna på en konsthall för att visa upp den både omfattande och intressanta egna samlingen först tog form. Han släppte dock den idén och vände blickarna mot Strömsholmen istället. När Norrköpings kommun valde andra alternativ för Strömsholmen blev Yllefabriken aktuell igen. Nu är allt således klart och under 2018, när även de första bostäderna är inflyttningsklara, slår konsthallen upp portarna.
– Exakt när är inte klart, sa Mikael Ståhl. Det får bli när vi är redo helt enkelt. Allt måste vara klart och fungera perfekt innan jag vill öppna.
Nyborgs Yllefabriks gamla industrilokaler – råa, opolerade och robusta – erbjuder en förstklassig miljö att visa upp konst i. Rejäl rymd och med stora ljusinsläpp i taket. Betongväggar, betonggolv och järnbalkar.
– Så här ska det se ut, menade Mikael Ståhl. Alla gallerier ligger ju i gamla industrier. Nu får vi inte göra lokalerna för "fina". De ska naturligtvis vara hela och rena men den råa fabrikskänslan ska bevaras. Det här är egentligen ett mycket bättre alternativ än Strömsholmen. Större inte minst. Flera av verken jag ska ställa ut är stora. Jag räknar med att kunna visa runt 120 verk. Både tavlor och skulpturer. Miljön här inne kommer att förstärka den totala upplevelsen för besökarna.
Har du någon Cecilia Edefalk?
– Ja, faktiskt. Men den ställer jag inte ut här. Den är så liten.
– Men med tanke på hur länge jag har jobbat för det här känns det jättekul att allt nu är klart.
Torsdagens första "spadtag" skedde under klart annorlunda former. Någon spade drevs inte ned i betonggolvet utan istället markerades startskottet för bygget av en visselsignal och några handgrepp på en vävstol i miniformat. Det hela var givetvis en historisk bakåtpassning till Nyborgs som tvingades lägga ned sin verksamhet 1956 i den allmänna textilkrisens spår.
Norrköpings kommuns stadsantikvarie Hanna Domfors gladdes åt att den gamla fabriksmiljön bevaras i möjligaste mån.
– Hus är inte skapade för att stå tomma, sa hon. Yllefabriken blir en av de sista pusselbitarna när vi tar hand om och använder de gamla stadsmiljöerna.
Stadsarkitekt Karin Milles-Beier var å sin sida mest nöjd över att projekt Yllefabriken kommer att fungera bra ihop med det moderna stadsrummet.
– Det blir en bra samverkan, menade hon. Det är det roligaste för mig och min uppgift att se att det fungerar.
Nu har alltså startskottet gått för att under det kommande året förvandla den gamla Yllefabriken till bostäder – både bostadsrätter och hyresrätter – och kontorslokaler i en miljö som tveklöst kan ses som en hyllning till den gamla textilstaden. En förhandsanmälan till bostäderna är redan i full gång och intresset rapporteras vara mycket stort.
Fattas bara – med en konsthall som närmaste granne.