Delade åsikter om det ryska kolet

NT har avslöjat att Energibolaget Eon i hemlighet bränt kontroversiell rysk kol vid Händelöverket. Åsikterna bland Norrköpings politiker går isär om varför det har kunnat ske.

Miljökatastrof. Utvinning av den kol som Eon förbränner förgiftar den ryska naturen.

Miljökatastrof. Utvinning av den kol som Eon förbränner förgiftar den ryska naturen.

Foto:

Norrköping2015-07-03 07:00

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt, fast det värsta är att vi ingenting visste förrän nu i morse när man läste om det i tidningen säger Mia Sköld (MP), oppositionsråd i kommunfullmäktige.

Eon driver Händelöverket med Norrköpings kommun som enda kund, men vems ansvar är det att se till att bränslet som används är etiskt godtagbart enligt politikerna?

– Det måste ändå ligga på Eon att informera om hela kedjan av leverantörer så att vi som inköpare i kommunen vet var vi får våran energi ifrån, vi skulle behöva en livscykelanalys där man följer kolen i alla led. Bäst skulle det förstås vara om vi helt fasade ut kolanvändningen, säger Mia Sköld.

Oppositionsrådet Mona Olsson (V) är även hon starkt kritisk till Eon men tycker även att kommunen inte gjort tillräckligt för att informera sig.

–Jag tycker att det här är väldigt slarvigt gjort av Eon. Fast det räcker inte att bara säga 'fy skäms, här måste vi på alla sätt bli bättre på att granska, säger hon.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) tycker inte att det är bra att Eon använt sig av den här typen av kol men hon säger samtidigt att kolens ursprung inte varit i fokus för kommunen.

– För mig har det varit en helt ny uppgift och vi har inte funderat på var kolen kommit ifrån överhuvudtaget. Vi har mest fokuserat på vilken sorts bränsle som använts och där noterat att kolet minskat.

Men kan inte kommunen ställa krav på Eon?

– Jo men det är enklare när det gäller t.ex. el där vi kan välja att köpa grön el från en annan leverantör, men när det gäller värmen så är det svårare när det bara finns en leverantör som står för fjärrvärmen.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M), håller delvis med om att kommunen kunde ha ställt skarpare krav på Eon men hon menar liksom Karin Jonsson att en förklaring till varför Eon har kunnat komma undan med att använda det ryska kolet just är deras monopolställning.

– Det är klart att vi måste se till att ha bra bränslen i kommunen genom att ställa krav på leverantörerna. Men problemet här är själva fjärrvärmemonopolet vilket gör att vi inte kan konkurrensutsätta företag som Eon. Man kan ställa krav men får man inte dem uppfyllda... ja då blir det som det blir med monopol, säger Sofia Jarl.

NT förtydligar:

Eon äger och driver Händelöverket och Norrköpings kommun är dess enda kund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om