Politikerna slår undan deras ben

Katastrof – och ändå ingen särskild besparing. Alla som är på Gläntan den här eftermiddagen är övertygade om att det blir effekten om verksamheten stängs.

Foto: Fredrik Jonson

Krokek2015-06-13 08:00

Videon är inte längre tillgänglig

De känner sig helt överkörda. Och de är förtvivlade när de tänker på konsekvenserna.

Personalen fick kort information dagen innan NT skrev om förslaget att stänga dagverksamheten för personer med demenssjukdom här i Krokek senast den 1 september i år. Ingen hade frågat efter vad de närmast berörda tyckte.

Vård- och omsorgsnämnden tog beslutet den 13 maj. Först två veckor senare fick besökare och anhöriga komma på ett informationsmöte.

– Jag tycker det är så illa skött, säger WiwiHeggblad, vars man Pelle är på Gläntan fem dagar i veckan.

Han trivs här. Hon får nödvändig avlastning för att orka med resten av tiden.

Beslutet har fattats, men de anhöriga ger inte upp. Alla har skickat in överklaganden till Förvaltningsrätten och ifrågasätter om kommunen verkligen kan fatta beslut så här, utan att ens göra en konsekvensanalys och med tanke på att alla kommuninvånare ska behandlas lika.

Ingen har accepterat erbjudandet om en plats på motsvarande verksamhet inne i Norrköping. Färdtjänstresorna är mer än de sjuka klarar.

Elisabet Johansson sitter och dricker kaffe tillsammans med sin gode vän och gode man Bernt Hansson. Hon bor ensam hemma och klarar sig med hjälp från hemtjänsten och tack vare vistelsen på Gläntan. Färdtjänstresorna klarar hon inte. Det vet Bernt Hansson.

– Om Gläntan stängs måste hon ganska snart in på ett boende, säger han.

Eva och Hans Johansson bor i Åby. De har prövat färdtjänst och vet redan att det inte alls fungerar på morgonen. Nu trivs Eva på Gläntan och berättar om allt de gör där, men det har tagit åtminstone ett år att komma hit.

– Jag vill inte starta om igen på ett nytt ställe. Då blir det katastrof, säger Hans Johansson, som själv inte heller är alldeles kry.

– Det här är en väldigt utsatt grupp som är väldigt känslig för förändringar, säger Anne Abrahamsson bredvid pappa Georg Carlsson.

Hon förklarar att de behöver få vara i sin vana miljö. Alla här känner sig inte hemma i stan.

Hon vet också att antalet äldre ökar liksom antalet personer som får en demensdiagnos och då borde kommunen tänka på framtiden, anser hon.

De anhöriga här har läst förslaget till nämnden och protokollet från sammanträdet. De ifrågasätter om den uträknade besparingen verkligen blir av. Besökarna på Gläntan erbjuds färdtjänst till verksamheter i Norrköping. Det skulle kosta pengar.

Eftersom de anhöriga känner sig övertygade om att färdtjänstresorna är en omöjlighet kommer besökarna att bli kvar hemma. Det ökar trycket på de anhöriga, men också på hemtjänsten. Det är de övertygade om. Precis som de är säkra på att det kommer att leda till tidigare behov av plats på ett särskilt boende.

– Och det finns ju inte platser så att det räcker i kommunen, konstaterar Birgitta Hasselrot, sjuksköterska som under många år arbetade på vård- och omsorgskontoret bland annat som programansvarig för äldreomsorgen.

Nu har vård- och omsorgskontoret har räknat ut att besparingen när två dagverksamheter för demenssjuka läggs ner, Gläntan och den på Generalsgatan i stan, blir 2,6 miljoner på ett helt år.

– Lite i förhållande till skadan man gör, säger hon.

Vid ett av kaffeborden sitter politiker från Moderaterna och Vänsterpartiet. Tillsammans med Sverigedemokraterna reserverade de sig mot beslutet och ville vänta med stängningen åtminstone till årsskiftet för att hinna få en konsekvensanalys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om