Därför vägrade familjerna gå av bussen

Familjerna såg fram emot det nya boendet med eget kök och toalett. Istället hamnade de i ett rum. Då vägrade de gå av bussen.

Foto: Gun Stenehall

Norrköping2016-03-10 20:43

De asylsökande familjer som under torsdagen vägrade kliva av bussen i Norrköping, då de var missnöjda med boendet, hade blivit lovade en helt annan standard. Det uppger en källa för NT, som känner de asylsökande.

– De skulle till exempel äntligen få tillgång till ett eget kök, men i stället hamnar varje familj i ett pyttelitet rum, utan kök och egen toalett.

Familjerna kommer närmast från ett asylboende i södra Sverige, där de spenderat ungefär två månader.

– De såg fram emot att flytta vidare, men nu är de förtvivlade, uppger källan och tycker att det hade varit bättre om Migrationsverket varit ärligt med vilken typ av boende de skulle komma till.

– Vi pratar om utsatta, sköra människor som upplevt krig, död och tortyr. De mår psykiskt dåligt och allt de vill är att ge sina barn någon form av trygghet.

Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket, menar att det är svårt att svara på exakt vilken information familjerna fått, men pekar på att det inte är ovanligt att det uppstår situationer som den aktuella.

– Det är en mycket ansträngd situation just nu och många gånger är det svårt att närmare ange hur boendet kommer att se ut, säger hon.

Hur länge familjerna kommer att stanna i det aktuella boendet är oklart. Snittiden för att få sitt asylärende prövat är just nu 1,5 år. Riktlinjerna gör gällande att barnfamiljer ska få stanna på samma ställe i den mån det är möjligt.

– Man måste ha stor respekt för att dessa människor befinner sig i en utsatt situation. Det är extremt tufft för de asylsökande, inte minst barnfamiljerna, som tvingas bo trångt under en längre tid. Men situation är ansträngd, snart akut, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om