Det var under söndagskvällen som det började brinna på Ringblommans förskola i Eneby centrum. Branden släcktes av Erik Ståhl som råkade passera Ringblomman när han såg rök från förskolan.

Enligt brandsläckaren fanns ett gäng ungdomar på taket och när polisen kom till platsen så hittade de fyra-fem ungdomar i närheten av förskolan.

Söndagens brand påverkade inte verksamheten, allt var som vanligt under måndagen. Men för personalen på Ringblomman kommer inte branden som någon större överraskning. Krossade rutor och annan skadegörelse har blivit en vanlig syn, framför allt på måndagar när skolan öppnar igen efter att ha helgstängt.

Artikelbild

| Stökigt. Enligt barnskötaren Amela Obradovac så förekommer det en hel del skadegörelse på Ringblomman.

–Tyvärr har det varit mycket stökigt här. Det verkar vara unga som rör sig på skolan när vi har stängt, säger AmelaObradovac, som jobbar som barnskötare på förskolan.

Polisen har startat en förundersökning om mordbrand och det är kammaråklagare Karin Evlinger som håller i ärendet.

– Jag har precis fått det här och vet ännu inte så mycket. Jag ska ha ett möte med polisen i slutet av veckan, säger hon.

Ungdomarna har enligt P 4 Östergötland erkänt att de befann sig på vinden till förskolan och att det var de som startade branden.

Artikelbild

Vad kan du säga om de misstänkta?

– Det är flera än en och de är i 15-årsåldern, säger Evlinger.

Artikelbild

Eventuellt blir det förhör med det misstänkta.

– Det är ju lite speciellt med tanke på att vi pratar om unga människor. Har man fyllt 15 år så är man ju straffmyndig. Är du yngre än 15 år och har gjort ett brott tar de sociala myndigheterna hand om dig, säger Evlinger.