Det var i april som kommunen sade nej till kvinnans ansökan om plats.
Kvinnan bor i en lägenhet tillsammans med sin man, som har en minnesstörning. Hon har besvär med yrsel, och trötthet och hon har smärtor efter ett fall. Själv tycker hon att hennes minne försämrats, men vårdcentralen anser att hon istället är utbränd som en följd av att hon sköter sin make.
Kvinnan har hemtjänst och fick i början av året ännu mera hjälp, men hon klarar en hel del, som matinköp och enkel matlagning, på egen hand.
Kommunen ansåg att hennes hjälpbehov inte var av den omfattning som krävs för att hon skulle beviljas äldreboende och hänvisade till att hon kunde få mer hjälp av hemtjänsten om det skulle behövas.
Förvaltningsrätten gör en annan bedömning. Den konstaterar visserligen också att kvinnans omvårdsnadsbehov i allt väsentligt borde kunna tillgodogöras genom hemtjänst, men den stannar inte där. Rätten skriver att kvinnans höga ålder innebär att hennes hälsoproblem sannolikt inte kommer att minska med tiden. Den påpekar också att även psykologiska faktorer ska vägas in och utredningen visar att kvinnan är orolig, nedstämd och har sömnbesvär.
Detta sammantaget gör att Förvaltningsrätten kommer fram till att kvinnan behöver få plats på ett äldreboende för att uppnå en skälig levnadsnivå. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas.
I mars i år fattade Norrköpings kommun beslut om att en persons ålder ska vägas in i de fall där det står och väger mellan ett ja eller ett nej till en ansökan.