50 år sedan plastpåsen uppfanns

Det är kanske den mest spridda svenska uppfinningen i världen, en av de mest använda och ofta kritiserad ur miljösynpunkt. I år är det 50 år sedan plastpåsen uppfanns. Det vid Celloplast i Norrköping.

Minnen. Sven-Erik Lövefors, 84 år, var produktionschef på Celloplast när plastpåsen uppfanns. Han har många minnen av dess tillkomst.

Minnen. Sven-Erik Lövefors, 84 år, var produktionschef på Celloplast när plastpåsen uppfanns. Han har många minnen av dess tillkomst.

Foto: .Börje Gavér

Norrköping2015-07-22 08:30

Sten Gustaf Thulin, född 1914 i Lund, död 2006 i England, försäljningschef vid Celloplast under 1960- och 70-talet. I alla sammanhang är det han som står som uppfinnare. Hans patent godkändes i USA 1965 och strax efteråt i Sverige. Söker man hans namn på Google får man över 800 träffar och kan på en mängd olika språk läsa om plastpåsens historia och Sten Thulins banbrytande uppfinning.

Det patentet handlar om är en stark plastpåse med handtag, hållbar nog att bära hem varor i. Tidigare var det papperspåsen som dominerade, även om det redan på 1950-talet fanns vekare varianter av plast.

Men var det han som uppfann den?

– Det var Celloplasts VD, Curt Lindquist, som uppfann den, men sedan fick försäljningschefen, Sten Thulin, stå bakom patentansökan. Tillverkningen hade kommit igång redan 1961.

Sven-Erik Lövefors, 84 år, jobbade nära båda två och ger en annan bild hur bärkassen, som skulle inleda Celloplasts storhetstid, kom till.

– Plastpåsen kom till i Curt Lindquists gillestuga. Han och jag klippte till plasten med sax och svetsade samman bitarna med ett strykjärn, berättar Sven-Erik, som då var produktionschef.

– Det fanns ingen strategi bakom arbetet, ingen utvecklingsfas. Allt var tillfälligheter.

Man kan ana ett drama bakom tillkomsten, men det är inget som Sven-Erik Lövefors vill gå in på ett halvt sekel senare. Han konstaterar bara att man var överens om att Sten Thulin skulle stå bakom patentet.

I en historik över Celloplast från 2004 skriver författaren Lennart Lilliehorn att Sten Thulin presenterade sitt förslag i en arbetsgrupp och att Lindquist ordnade med patentansökan i Thulins namn.

Starten för den nya plastpåsen var trög. Misstänksamheten att den skulle brista var stor. Det var först när Systembolaget gick över till den nya kassen som alla tveksamheter upphörde och marknaden erövrades.

I slutet på 1960-talet var produktionen uppe i 600 miljoner påsar om året. Som mest producerades 760 miljoner i början på 1970-talet.

Även den internationella marknaden låg nu öppen.

– I början på 1980-talet byggde Celloplast en fabrik utanför New York, berättar Sven-Erik Lövefors.

Men nu hade också konkurrenterna vaknat upp och insett vilken guldkalv Celloplast satt på.

Mobil Oil lyckades i en rättegång få patentet upphävt. Någon patentstrid blev det aldrig. Celloplasts ansåg det lönlöst att slåss mot amerikanska intressen.

– Ingen tog hänsyn till patentet, säger Sven-Erik.

Sven-Erik Lövefors började på Celloplast 1955 och blev kvar till 1986, då han slutade och öppnade mäklarbyrå.

Sten Gustaf Thulin är väldigt anonym. Det går att läsa hur mycket som helst om att han uppfann plastpåsen, men inget mer, förutom rena folkbokföringsdata. Sven-Erik Lövefors träffade honom privat och i jobbet och beskriver honom som kärv, ingen man fick djupare kontakt med. För ett barnbarn NT pratat med var hans historia som uppfinnare inte känd.

Sten Thulin bodde på 1960-talet på Trozelligatan 22. Han hade två söner med sin första hustru som gick bort 1962. Bara några månader senare gifte han om sig med brittiska nattklubbssångerskan Maureen Binney. Thulin arbetade kvar till sin pensionering 1979. Paret flyttade till England, oklart när. Även de fick två söner.

Sten Gustaf Thulin avled i Stroud norr om Bristol 2006.

Celloplast blev Teno blev...

Företaget grundades 1931 under namnet Nordisk Silkescellulosa AB i Stockholm. Den första produkt som tillverkades var cellulosaacetatfolier, som bland annat blev till grammofonskivor.

1934 flyttades tillverkningen till Norrköping med lokaler i hörnet av Hospitalsgatan och Tullhusgatan. En av de första produkterna var korvskinn.

1951 ombildades företaget till AB Celloplast och två år senare utvecklades wettexduken, som blev företagets stora succé.

I juni 1984 invigdes en ny fabrik och namnet ändrades till Teno AB.

Idag heter företaget Freudenberg Household Products AB med städning och rengörning som främsta produkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om