Vittnet, som vistades i närheten av platsen, blev uppmärksammad om fyndet av några barn.

– De berättade att de hade lekt i närheten och sett något som de trodde var en död fisk, säger vittnet.

När barnen gick närmare strandkanten såg de att det istället handlade om en hund som låg i den grunda delen av vattnet.

Artikelbild

| Hunden, utan huvud, hittades av barn vid Motala ströms strand.

Vittnet kontaktade polisen och när patrullen anlände till platsen kunde man konstatera att huvudet hade avlägsnats från kroppen. Enligt vittnet ska även en polis på plats ha tagit sig tid att prata med de barn som gjorde upptäckten, för att stilla deras oro.

Polisen har upprättat en anmälan om djurplågeri, men några detaljerade uppgifter om fyndet finns inte i nuläget. Enligt stationsbefäl Thomas Ericsson anmäldes händelsen vid 19.30-tiden på lördagskvällen. Vilken hundras det handlar om är inte klart men det ska vara en korthårig hund, möjligen till knähöjd, med vita och svarta inslag i pälsen. I nuläget vet inte polisen vem djuret tillhörde.

Under våren har två fall av djurplågeri dokumenterats där katter fått huvudena avlägsnade. I det första fallet påträffades först ett huvud i en trädgård i bostadsområdet Samuelsberg. Dagen efter hittades kroppen i en angränsande trädgård.

Två veckor senare uppmärksammade personal på Griftegården ett katthuvud som placerats på en grav. Någon kropp påträffades aldrig.

Polisen kan inte säga om händelserna hör ihop med det senaste fyndet av hundkroppen. Däremot säger Thomas Ericsson att diskussioner uppstått bland personalen efter de olika händelserna.

– Vi har fått propåer internt att vi måste bli mer noggranna med platsundersökningar för djur och dokumentera deras skador. Detta för att se om det kan finnas likheter i hur skadorna uppstått. Det är viktigt att hitta ett tillvägagångssätt, poängterar han.

Hur reagerar ni över händelserna?

– Det är lite makabert att någon gör på det här sättet och vad det är för människa. Det är inte ett normalt beteende på långa vägar. Det är min uppfattning, säger Thomas Ericsson.

Var och hur hunden kan ha bragts om livet är oklart, men enligt vittnet hade den legat en tid i vattnet och en uppfattning är att den sköljts mot land av strömmarna då det inte sällan flyter i land diverse saker längs strandkanten.