– Vi har hittat spår och gjort DNA-analyser av avföringen, berättar Anders Hedström som är rovdjursspårare åt länsstyrelsen. Det är ett par.
I slutet av oktober gjordes den första observationen med inventeringskameran, men den visade bara att det fanns en varg. På nyårsafton gjordes för första gången den observation som visade att det fanns två vargar i området söder om Hällestad. Därefter har många rapporter om paret kommit in.
– Sedan dess har ett pussel lagts, säger Mia Kjällander som är vilthandläggare på länsstyrelsen. På tisdagen fick vi godkänt på spårningarna och observationerna som visar att det verkligen handlar om ett revirmarkerande par.
Vissa kriterier ska uppfyllas: djuren måste spåras mer än tre kilometer, och under spårningen ska DNA-fynd kunna göras. I det här fallet hittades spillning som kunde analyseras.
Ett vargrevir är 70 000-80 000 hektar stort, berättar Mia Kjällander.
– Under februari mars ska vi försöka ta reda på hur området ser ut, och det gör vi bland annat genom att söka spillning.
Vargarna har ingen lya utan förflyttar sig till olika lämpliga sovplatser.
– Om de får ungar kan tiken gräva sig en lya eller lägga sig i en bergsskreva, och dit går hon när det blir dags. Efter ett par-tre veckor kan vargfamiljen röra på sig igen.
Vargparet är inte ensamma om att ha hittat till Östergötland. En varghanne har tidigare observerats i Västra Harg, Tidersrum, intill Sommen och senast i Ödeshög. De DNA-prov som redan har analyserats visar att det är en varghanne från Härjedalen, avkomma från en invandrad finsk-rysk varg. Ytterligare prov kommer att visa om det är samma hanne vid alla observationerna.
– I så fall kanske den är på väg söderut, mot Småland, säger Mia Kjällander. Vi följer upp rapporterna.