Kommunen vill höja skatten

Den  rödgröna alliansen, i Valdemarsviks kommun föreslår, tillsammans med Nybyggarpartiet (NB), en skattehöjning på 50 öre inför 2016 års budget.  – Det här gör vi för framtiden. En form av buffert, säger kommunstyrelsens ordförande Erland Olauson (S).

Högre skatt. Erland Olauson (S), Evelyn Chapparo (MP), Bertil Eklund (NB) samt Jonas Andersson (V) samlades under måndagsmorgonen för att informera om skattehöjning.

Högre skatt. Erland Olauson (S), Evelyn Chapparo (MP), Bertil Eklund (NB) samt Jonas Andersson (V) samlades under måndagsmorgonen för att informera om skattehöjning.

Foto: Bo Cederqvist

Valdemarsvik2015-11-09 10:06

Han pekar på en rad områden där drift och investeringar tarvar mer pengar framöver.
– Fler äldre i kommunen innebär mer hemtjänst. Vi ska också fortsätta förnyelsen av tätorten och har också en boendeutredning framför oss, som exempelvis ska se över Vammarhöjden, som är i stort behov av modernisering. Dessutom innebär flerårsbudgeten, som den ser ut nu, att vi skulle behöva genomföra väldigt omfattande besparingar 2017–2018.
Enligt beräkningarna skulle 50 öre, mer i skatt, generera 7 miljoner kronor ytterligare i kommunkassan. Rent konkret betyder det att man får lägga 50 kronor mer i månaden om man har 10 000 kronor i månadsinkomst och 167 kronor i månaden vid en inkomst på 40 000 kronor per månad.
– Skattehöjningen innebär att vi för första gången på länge, utan hjälp av Afa-pengar når målet på 1,5 procents överskott, som krävs enligt kommunallagen, säger Erland Olauson
Men avskräcker inte det här folk att flytta hit?
– Skatten är ju en kostnad. Men husen här är ju mycket billigare än i Norrköping och Söderköping. Dessutom har vi ju en bra skola och barnomsorg.
Den borgerliga alliansen blev tagen på sängen av skattehöjningen på måndagsmorgonen. Det var NT som kom med nyheten till oppositionsrådet Anna Nilsson (M) under en paus i kommunstyrelsen.
– Det här kände vi faktiskt inte till. Men vi inom alliansen är givetvis emot en skattehöjning. Den får folk att flytta härifrån. Vi måste istället rätta mun efter matsäcken och titta på nedskärningar. De rödgröna törs uppenbarligen inte ta några obekväma beslut, sa Anna Nilsson.

Budgeten för nästa år ger ett  överskott på 1 miljon kronor och utgår ifrån en besparing inom samtliga verksamheter på en procent. Verksamheter med barn, utbildning och arbetsmarknad avkrävs dock två procent.
– Överskottet borde de facto vara 6,4 miljoner för att nå målet. Nu ligger det på en miljon, som kan raseras av enbart en placering av ett barn på hvb-hem. Det är osäkert,  säger Erland Olauson.
Men varför inte spara?
– Visst kan man spara, men då ska man veta att 84 procent av kostnaderna finns inom vård, skola och omsorg. Det skulle således drabba både äldre och barn.
De rödgröna och NB understryker att skattehöjningen inte handlar om att ta på sig spenderbyxorna och låta den eventuella skattehöjningen lägga sordin på kostnadsjagande åtgärder.
Förvaltningen får framgent räkna med flera ingående studier av verksamheten. Bland annat ska man undersöka förutsättningarna att genom organisationsförändringar klara skolans och barnomsorgens lokalbehov i centralorten, där man lyfter fram dåliga lokaler i Loviseberg. Fördelning av statsbidraget från flyktingverksamheten ska också sonderas så att samtliga delar av förvaltningen får sina kostnader täckta, vilket haltar idag.
– Sparkraven kommer således att fortsätta, understryker Bertil Eklund (NB)
Jonas Andersson (V) poängterar att budgetprocessen har förändrats under resans gång
– Tjänstemännen vet vilka ramar de har att arbeta efter och meddelar oss konsekvenserna under processen.
Miljöpartiets Evelyn Chapparo, anser att skattehöjningen är nödvändig med fokus på framtiden.
– Hur ska vi kunna möta framtiden utan att kunna räkna in ytterligare skatteintäkter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om