Människor sprang för sina liv på den välbesökta paradgatan Avenue des Champs-Élysées när mannen klev ur sin bil och öppnade eld med automatvapen mot ett polisfordon vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Sådant här kan hända överallt. Du kan aldrig vara helt säker, säger Patrick, som ändå inte tror att attacken kommer att få någon större betydelse för valet på söndag, säger han till TT:s utsände.

Attacken, där en polis dödades och två skadades allvarligt innan gärningsmannen sköts till döds, inträffade bara dagar före det franska presidentvalet. Dådet utreds som ett terrorbrott och terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret. En lapp där det uttrycks stöd för IS ha hittats i närheten av platsen där gärningsmannen sköts till döds, uppger en källa för AFP.

50 000 poliser

Händelsen inträffade bara dagar före söndagens presidentval. Landets premiärminister Bernard Cazeneuve säger att regeringen och säkerhetsstyrkorna är fullt mobiliserade och att inget kommer att hindra valet från att genomföras. Omkring 50 000 poliser, inklusive elitstyrkor, har mobiliserats för att skydda väljarna på valdagen.

"Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna", säger han i ett uttalande.

Själv tänker Patrick inte rösta - åtminstone inte förrän i den avgörande andra valomgången.

Och då blir det snarare mot någon, inte för någon. För att inte någon idiot ska bli vald.

Gömde kunder i källaren

Champs-Élysées, en aveny i Paris hjärta kantad av restauranger och butiker, liknade mer en krigszon än ett turiststråk efter attacken. Hundratals poliser med automatvapen, hjälmar och skottsäkra västar, spärrade snabbt av området samtidigt som närliggande tunnelbanestationer stängdes av.

Vi var tvungna att gömma våra kunder i källaren, säger Choukri Chouanine, som driver en restaurang nära platsen, och tillägger att många skott hördes.

Planerade polisattack tidigare

Tre anhöriga till gärningsmannen har frihetsberövats och ytterligare en man, som belgisk polis tipsat sina franska motsvarighet om, dök upp och överlämnade sig själv på polisstation i Antwerpen.

Från franskt håll har man bekräftat att den döde gärningsmannen är fransman, men är förtegen om detaljer.

Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med tillslag pågår, säger åklagaren Francois Molins.

Enligt källor till AFP rör det sig om en 39-åring. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men släppts i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser.

Kallade till krismöte

I Frankrike, som de senaste åren upplevt flera mycket allvarliga terrorattacker, råder den högsta terrorhotnivån. President Francois Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallade till ett krismöte i dag.

Två av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen och Francois Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer. Le Pen, invandringsfientliga Nationella frontens kandidat, säger i ett tal att gränskontroller borde återinföras och att alla utlänningar som står under bevakning av säkerhetstjänsterna borde utvisas.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon sade att kandidaterna inte bör ge efter för våldet:

Medan vi väntar på mer definitiv information tror jag att vi måste fortsätta med våra medborgerliga plikter: ingen panik, inte avbryta vår demokratiska process.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två handeldvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.