Utmanande färdväg för dyrbar turbin

Den 85 ton tunga gasturbinens slutdestination är staden Holland i USA. NT var med på den spännande resan mellan Siemens i Finspång och hamnen i Norrköping.

Foto: Mikael Grip

Finspång-Norrköping2015-05-20 23:06

– De första gångerna var jag lite spänd, men nu går det mer på rutin, säger erfarna lastbilschauffören Hans Eld, som transporterat turbiner mellan Finspång och Norrköping sedan 1985.

Lastbilen i sig med den långa trailern väger 45 ton. Turbinen, med ett värde av cirka 100 miljoner kronor i grundutförandet, väger 85 ton. Sammanlagt handlar det om att kunna hantera 130 ton på allra säkraste sätt de cirka tre milen.

– Vi är ett väl sammansvetsat gäng som har gjort den här resan många gånger, senast igår faktiskt när en likadan turbin fraktades till Norrköping. Jag har hela tiden kontakt med vägtransportledarna som är med från start till mål, berättar Hans under en kortare kafferast innan avfärden från Siemens anläggning vid Norrmalm.

Den här förmiddagen ska tre lastbilar köras till Öhmanskajen i Norrköpings hamn. Till de två första ekipagen, med turbinen och kontrollstationen, så krävs det vägtransportledare. Totalt är det tre gula bilar som är med för att uppmärksamma övriga bilister på vad som händer. På en del platser stoppas trafiken en stund så att de breda fordonen kommer fram.

Innan avfärden från Finspång har det skett en hel del planering.

– Visst är det så. Varje leverans är unik, det går inte bara att kopiera en tidigare genomförd transport, berättar Eric Westman, speditionschef på Siemens Industrial Turbomachinery AB.

Under 2015 beräknas 50 turbiner levereras från anläggningen i Finspång, den absoluta huvuddelen till Norrköpings hamn. Alltså ungefär en i veckan.

Det finns utmaningar för de tunga transporterna.

– Vägarna är oftast breda och bra, men det finns saker på sidan, över och under. Vad klarar vägarna av i vikt? Vi måste ta hänsyn till spårvagnar och elledningar. Är det något tillfälligt vägbygge vi måste anpassa oss till? Transportföretaget vi anlitar måste för varje enskilt transporttillfälle lämna in en dispensansökan, innehållande bland annat färdplan till Trafikverket, fortsätter Eric Westman.

Tillbaka till Hans Eld och karavanen där den stora ”lådan” med turbinen färdas med oväntad stor snabbhet och smidighet. Den nya rondellen vid Skutenbron har anpassats just för de här stora lastbilarna. En av vägtransportledarna öppnar en grind och Hans kan på ett enklare sätt ta sig ut på Riksväg 51.

Sedan gäller det att hänga med. Det tydliga uppdraget är förstås att skapa så lite irritation som möjligt bland de vanliga bilisterna.

– Flera mindre rondeller är anpassade så att jag kan köra rakt igenom. Det är säkert många som undrar varför det är en asfaltsväg i rondellerna, det är för breda transporter som inte kommer runt i vissa rondeller, förklarar Hans Eld.

Genom en rondell i Hagaområdet i Norrköping, där en och annan lastbil har fastnat under bron genom årens lopp, kan inte transporten passera.

– Nej, bärigheten är inte tillräcklig, där får jag köra ned på Riksvägen, svänga runt och sedan köra upp på andra sidan. Det går ganska fort, fortsätter Hans.

Det gör det verkligen.

Vägtransportledarna stoppar trafiken under några minuter och det stora fordonet är snart på rätt kurs igen. Några nyfikna cyklister iakttar skeendet med imponerande ögon.

Vid Centralstationen måste spårvagnsledningarna höjas så att turbinen kommer under. Hans behöver knappt sakta ned farten, allt är planerat långt i förväg.

Efter lite över en timme är den värdefulla turbinen framme vid Öhmanskajen, där den lossas och återförenas med den andra turbinen som också ska till USA och det nya klimatsmarta kraftverket. Det är säkert en lika spännande som annorlunda resa.

Till Holland i USA

Siemens ska leverera två gasturbiner och en ångturbin till ett nytt naturgaseldat kombikraftverk till staden Holland i Michigan, USA. Den nya anläggningen kommer ersätta ett koleldat kraftverk och minska koldioxidutsläppen till nästan hälften. Överskottsvärmen från kraftverket ska dessutom användas för att bygga ut stadens snösmältningssystem. De två gasturbinerna av modell SGT-800 från Siemens i Finspång skeppas till USA i juni och beräknas vara i produktion hösten 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om