– Riktigt grymt! Det betyder mycket för alla oss som arbetar här, berättar verksamhetsledaren Malin Lundberg.
Vid frukostbordet hos Hans&Greta i centrala Finspång klev socialrådet Ulrika Jeansson (S), Tommy Jacobsson (L) och Åsa Johansson (C) in med blommor, tavla och kanske det viktigaste av allt en vinstcheck på 10 000 kronor.
Självklart ska pengarna användas till något som alla anställda och praktikanter kan vara med på. I nuläget finns det elva fast anställda på Hans&Greta.
– Det är juletider så kanske kan pengarna gå till ett julbord. Vi får prata oss samman och se vad de som jobbar här vill göra, förklarar Malin.
I butiken Hans&Greta kan vem som helst lämna in kläder och även andra saker som till exempel barnvagnar. Personalen prissätter varorna och du som lämnat in varor får tillbaka 40 procent av försäljningspriset.
– Det är inte ovanligt att vi får 50 plastpåsar med kläder per dag. Omsättningen ligger vissa dagar över 10 000 kronor. Det som inte säljs, skänker vi till olika välgörenhetsprojekt, berättar Malin.
Syftet med Kooptjänst som också finns i Norrköping, Linköping, Katrineholm och Tranås är att få ut mer folk i arbete.
– Vi har samarbete med kommuner, försäkringskassa och arbetsförmedlingar för att kunna ta emot personer som vill och behöver arbetsträna, säger Malin.
Förutom Hans&Greta finns det i Finspång inom ramen för Kooptjänst också en mindre butik med husgeråd, heminredning och möbler. Det finns även ett snickeri och en utegrupp som arbetar i trädgårdar.
– Vi har också ögonbrynsplock med tråd. Det är populärt, poängterar Malin Lundberg innan firandet med kakor och kaffe fortsätter.
I juryns motivering framhålls återvinningen och arbetet för en hållbarare livsstil som anledningar till att Hans&Greta premierades med årets miljöstipendium.