Mitt i Norrköpings häftigaste guldrush på många år fick vi en viss känsla av stadens första SM-guld 1938, när von Rosens pokal och en guldmedalj från guldåret träffades över en kopp kaffe på Sleipners kansli.
– Det är på tiden de träffas igen. Det är första gången vi ser de här två tillsammans... Det känns speciellt, säger Bengt Karlsson och Bertil Ekström i Sleipner och ler.
Det har gått 77 långa år.
De två jobbar med att dokumentera Sleipners stolta historia och fick, via omvägar, höra om Lennart Öhrström, 78, som ärvt sin pappas guldmedalj. De tog – i sin jakt på berättelser, bilder och priser – kontakt och lyckades så föra den samman med pokalen.
Lennart har vårdat guldmedaljen hemma.
– Den har legat i byrålådan i många år och betyder mycket. Min far var väldigt noga med att den ska gå i arv i familjen, säger Lennart.
Pappa Bernt ”Gobben” Öhrström, som avled 1989, var vänsterhalv och spelade 21 av de 22 matcherna på lagets resa mot guldet. Han skadade sig i den näst sista matchen mot Malmö FF och fick följa firandet från sidan i den sista matchen mot AIK på Råsunda.
Lennart var bara ett år, när hans pappa och Sleipner vann SM-guldet.
– Pappa slutade spela några år senare så jag minns inte mycket av hans aktiva tid, men väl som domare… Han skolade om sig och dömde faktiskt internationellt under många år, säger Lennart.
Smeknamnet "Gobben"?
– Han fick det i unga år. Alla killar på skolgården skulle ha ett smeknamn, när de spelade fotboll. Pappa liknade en spelare i IFK Göteborg, som hette Valdus "Gobben" Lund. Han var en av de största på 1920-talet.
Lennart spelade fotboll själv i unga år – med pappa och guldmakaren som tränare.
– Det var dock ingen direkt fördel, säger han och skrattar vid vid minnet.
Han har inte varit på Nya Parken på några år, men följer med intresse Sleipner och IFK Norrköping från sidan och gläds med lagens framgångar. Sleipner tog ju klivet upp i division I och IFK Norrköping leder allsvenskan.
Blir det ett nytt guldjubel i år?
– Jag hoppas verkligen det. De har spelat riktigt bra i år, men jag är rädd för AIK. De verkar vara farliga och kan nog ta det, menar Lennart.
Klubbens två historiesamlare söker med ljus och lykta efter fler saker i den randiga historien.
– Om det finns någon där ute, som har eller hittar något från Sleipners storhetstid och senare får de gärna höra av sig. Vi är intresserade av allt, säger Bengt Karlsson.
Det är, som bekant, inte bara guld som glimmar.