Nästa år blir kostnaderna dubbla för den som ibland är pigg nog att gå till vårdcentalen men som vid andra tillfällen behöver vård hemma.
PRO och SPF i Norrköping tror att avgiftsförändringarna kommer att slå hårt mot vissa grupper från den 20 januari då hemsjukvården ska drivas av kommunen istället för av landstinget. Som NT tidigare har berättat ska kommuner och landsting ha separata avgiftssystem, vilket innebär att vissa vårdtagare kan få betala mycket mer innan de når upp till fribeloppet för kostnadsfri vård.
– Vi vill att man ska ha ett enda högkostnadsskydd – inte två separata, säger Jan-Erik Lövbom som är ordförande i Norrköpings SPF-förening S:t Olof.
Likadant tycker PRO.
– Vi struntar i hur de ordnar det, bara de gör det, säger Kenneth Dahlin som är vice ordförande för PRO Norrköping.
Båda föreningarna har drivit frågan sedan hemsjukvårdsreformen började diskuteras. De tycker att man borde dra lärdom av andra landsting som redan har genomfört förändringen. Frågan är på tapeten för de kommunala pensionärsråden i de 13 östgötakommunerna, där pensionärsorganisationerna ingår.
Men vilka drabbar det ekonomiskt då?
– Det är svårt att räkna ut något som är rättvist över hela linjen men de som lär förlora är de som ligger lite mittemellan. De som ibland är pigga nog att gå till vårdcentralen och ibland för sjuka och behöver få vård hemma, säger Jan-Erik Lövbom.
Kenneth Dahlin tycker att det är svårt att veta exakt vad reformen kommer att innebära i praktiken.
– Därför tycker vi i PRO att de kan låta det rulla på ett tag så får vi se hur resultatet blir, säger han.
SPF tycker detsamma.
– Men vi har efterlyst att man ser över systemet ganska snabbt efter att det har sjösatts, säger Jan-Erik Lövbom som från sitt yrkesliv i landstinget erfarenhet från skatteväxlingen vid den så kallade ädelreformen år 1992 då äldreomsorgen fördes över till kommunerna.
Han anser att pengar till ett gemensamt högkostnadstak redan borde finnas inbyggt inför systemet eftersom en skatteväxling har gjorts mellan landstinget och länets 13 kommuner.
– System brukar vara lätta att lösa, problemen är nog snarare viljan att komma överens, säger han.