Att sätta ut djurparksvalpar till vilda vargtikar är en process som är svår att samordna eftersom tikarna föder vid olika tidpunkter. Nu har ett par vargtikar märkts och förhoppningen är att ytterligare tikar ska kunna märkas som ett led i arbetet. Det är viktigt att märka vargtikarna för att senare kunna spåra deras lyor.
Från Kolmårdens djurpark deltog Mats Amundin i vargsymposiet men djurparken kan i dagsläget inte bidra till den här typen av valputsättningar.
– Vi bygger om vårt varghägn och hoppas kunna ha ett avelspar i framtiden, kanske redan i höst, förklarar Mats Amundin. Jag är koordinator för ett nordiskt samarbete där vi med hjälp av vår gemensamma genbank byter djur med varandra för att skapa maximalt bra genetisk variation i avelsarbetet.
Den naturliga invandringen av varg bidrar till en stark framtida vargstam men där måste man också ge vakt på eventuella sjukdomar.
– Två vargar har förflyttats från Tornedalen till Tiveden och det är en annan metod som bidrar till en bättre vargstam.
Men det allra viktigaste är hur människor ser på rovdjuren.
– Hela vargfrågan handlar om acceptans, säger Mats Amundin, som också jobbar för Svensk djurparksförening. Markägare måste säga ja till utsättning och det hoppas vi att de gör utifrån sunt förnuft.