Hepatit B är en allvarlig form av gulsot som är anmälningspliktig oavsett om den sprids ute i samhället eller, som för mannens del, via sjukvården.
- Det är mycket ovanligt att smittas av hepatit inom sjukvården, säger landstingets smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Enligt Vrinnevisjukhusets chefläkare Elisabeth Flashar och akutklinikens verksamhetschef Erik Stenkvist var det för ganska exakt ett år sedan som en medelålders man inkom med en sårskada som han fick vård för. När mannen senare återkom till vården med gulsot påbörjades smittspårning enligt smittskyddslagen. Det var de spåren som ledde till Vrinneviakuten.
- Exakt hur det gick till är lite tidigt att säga något om. Vi har inlett en händelseanalys och går nu igenom rutinerna för sterilitet och handhavande, säger Erik Stenkvist.
Flergångsampull
Allt pekar på att mannen smittades när han fick en spruta med smärtlindring. Läkemedlet drogs upp ur en flergångsampull som man misstänker att även en hepatitsmittad patient som vårdades före mannen ska ha fått sin bedövning ur.
- Vi har nu tagit bort flergångsampullerna för bedövningsmedel och använder numera bara engångsampuller, säger Erik Stenkvist.
Under förra året rapporterades 46 nya hepatit B-fall i Östergötland. En stor andel smittas av orena kanyler vid missbruk eller har sin bakgrund i ett land där smittan är utbredd.
- Hepatit B är en sjukdom som kan bli mycket allvarlig för den som smittas men för 95 procent av de smittade läker den ut av sig självt, säger Britt Åkerlind.
- För den här patienten har sjukdomen som väl är läkt ut.
Händelsen är anmäld enligt lex Maria.