I dag kan det lika gärna som vd Steve Jobs avled hösten 2011 var det en nyhet som nådde långt utanför näringslivssidorna. Macintosh-klanen hade förlorat sin hövding, och alla som en gång pluggat in ett par vita iPodhörlurar i öronen hade anledning att skänka mannen en tacksam tanke.
Strax efteråt kom Walter Isaacsons drygt 600-sidiga biografi, tillkommen på uppdrag av Jobs själv. PR-proffsets sista produktlansering, avsedd att sälja in hans eftermäle, tänker skeptikern. Ändå är det inte fråga om någon överdrivet vördsam hagiografi. Snarare på många sätt en levnadsteckning över en skitstövel.
Dramatiken är det inget fel på. Vi får följa med Jobs på resan från pappas garage till toppen på IT-kullen. Som företagsledare desavoueras han i mitten av 80-talet för att göra comeback som Apples frälsare ett decennium senare. Jobs är den kaliforniske före detta hippien som förenar ny teknik med raffinerad estetik och lyckas framställa sig själv som den evige rebellen. Samtidigt är han en kallhamrad kapitalist och idétjuv med en karisma och manipulationsförmåga som närmast för tankarna till en sektledare.
Bortom talet om mikroprocessorer, aktieoptioner och grafiska användargränssnitt tecknar Isaacson ett mångfacetterat och intresseväckande porträtt av en antiauktoritär tyrann som inte bara surfade på vår tids våg utan var med och skapade den.