Det här var tre år innan den först stormvarningen utfärdades här i landet. Temperaturkontraster med 9-12 plusgrader i Skottland och 3-6 minusgrader vid Island var ett idealiskt utgångsläge för en kraftfull väderutveckling. Och den lät inte vänta på sig. På Annandagens kväll började vinden friska i i Västsverige och med en fart av 60 km/tim rörde sig lågtrycket på ett dygn från Färöarna över Svealand till Estland.
I Halmstad bröt havet in över vallarna och trängde in i hus som befann sig 500-600 meter från stranden. Vid midnatt hade man vindar på 40 m/s vid västkusten. Takpannor yrde och skyltar seglade i väg som vinddrivna kråkor. Havet steg 2-3 meter, fönsterrutor blåste ut och byggnader rasade samman. Järnvägstrafiken lamslogs av störtande träd och nedrivna telegrafledningar.
Svenska Dagbladet noterar den 27 december 1902: "Snälltåget från Malmö och Helsingborg som skulle ha ankommit kl 7 i morse (Annandagen avses), har efter passerandet av Slöinge icke hörts av." Historien förtäljer dock att det så småningom kom till rätta. Och i Halmstad har man döpt en gata till Julstormsgatan.
Julorkanen 1902
Julafton 1902 var mycket mild och "grön" med +8 grader i Västervik och +4 så långt norrut som i Härnösand, att vinden dessutom var svag gjorde att man inte anade vad som komma skulle.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!