Videon är inte längre tillgänglig
Det försök som nu håller på att avslutas har skett mellan djurparker. Nästa steg är att placera ut vargvalpar som föds i fångenskap till vilda vargar.
De djurparker som nu deltagit i projektet är tre norska och tre svenska djurparker.
Valparna föddes mellan den 15 maj och den sista maj, vilket är lite senare än den vilda vargen föder sina valpar.
- Det är ett av de problem vi undersöker. Klarar de lite yngre valparna från djurparkerna av att komma till äldre vilda valpar?
Mats Amundin anser att försöket har gått hyfsat.
Drunknar och dör
- Alla tikar accepterade valparna och vi såg inte någon som skiljde ut de här valparna. När de flyttades så tog tikarna med sig alla valparna. Det tyder på att hon inte kunde särskilja dem. Sedan gäller det att de ska kunna klara sig
i konkurrensen och det ska vi mäta tills de är 16 veckor gamla, vilket blir någon gång i början av september.
Alla valpar har inte överlevt, men det brukar de normalt inte göra heller. De förolyckas av olika skäl som till exempel rena olyckshändelser, drunkning eller infektioner som inte upptäcks i tid.
Om Djurparksföreningen kommer fram till att det här försöket ska omsättas så att det används för att stärka den svenska vargstammen, kommer man att sätta ut valpar. Mats Amundin ser dock ett stort problem om de riskerar att bli skjutna i det han kallar en oselektiv jakt.
- Jag tycker inte om den här licensjakten. Jag är skeptisk och kritisk till att man tillåter att föräldradjur skjuts. Ur vår synvinkel är det ju inte heller rätt att valpar som vi sätter ut riskerar att bli skjutna, säger Mats Amundin, som absolut vill ha jaktförbud på de platser där valparna vistas.
Läs mer i lördagens Norrköpings Tidningar