Det sa hållbarhetskonsulten och tidigare generaldirektören på Kemikalieinspektionen, Ethel Forsberg, när hon talade på ett seminarium under Almedalsveckan med den provocerande titeln Barn som labbråttor.
Tidningen Miljöaktuellt hade i förväg utnämnt just detta seminarium till den mest provocerande titeln under Almedalsveckan. Trots detta var det främst de redan insatta som fanns på plats, när hållbarhetskonsulterna U&W gav innehåll åt den provokativa rubriken. Över 600 journalister från hela Sverige finns i Almedalen, men jag var ensam om att ha en presskylt runt halsen.
Vuxnas risker
Vi omges i dag av kemikalier i en omfattning som vi har svårt att föreställa oss och som få pratar om. Det finns giftiga och farliga ämnen i princip allt; möbler, kläder, hygienprodukter, mattor, plastgolv, elektroniska apparater, målarfärg, byggmaterial, leksaker och andra plastföremål. Uppräkningen kan bli oändligt lång:
- Det värsta är att våra små barn blir mest utsatta. Inte bara för att de äter, andas och dricker mycket mer per kroppsvikt än vi vuxna utan också för att de vistas mycket på golvet. Alla de farliga ämnen som utsöndras från tingen som omger oss fastnar i damm och stoft och faller till golvet där barnen finns. Dessutom stoppar de mycket i munnen av ren nyfikenhet, menade Ethel Forsberg.
Det som diskuteras just nu som särskilt allvarligt är de kemikalier som stör hormonsystemet, där naturligtvis barn också är extra utsatta. (Se faktaruta).
Läs mer om det här i lördagens Norrköpings Tidningar.