Redan för ett antal år sedan reagerade Björn Esping, ordförande i Naturskyddsföreningen i Söderköping, på att Östgötaleden var förfallen.
Till slut fick han nog och kontaktade kommunen. Under vintern har han, på eget initiativ, inventerat leden och antecknat vad som behöver göras.
I huvudsak ligger ansvaret för tillsyn på olika föreningar. Leden är indelad i etapper och föreningarna ansvarar för en sträcka var.
Omkullfallna träd
- Det är två av fem föreningar som inte har skött sig. På vissa sträckor kan man inte ens hitta leden och så är det omkullfallna träd som blockerar, säger Björn Esping.
Han har storslagna planer för vad kommunen skulle kunna göra för turisterna. Tillsammans med Gert Wahlbäck på Idrott och fritid i Söderköpings kommun försöker han få igång en turismverksamhet.
- Jag vill ju att det ska komma igång nu men det går lite trögt, säger Björn Esping.
Hans tanke är att organisera en attraktion kring leden.
- Några idéer är att ordna med övernattning såsom Bed & Breakfast och ha ridturer längs leden, säger han.
Nya idéer
Gert Wahlbäck menar att kommunen arbetar med att ta fram nya infallsvinklar inom turism. Bed & Breakfast är ett alternativ men än så länge bara en tanke.
- Vi vet att det finns stor publik som vill vandra sådana här leder men först måste vi göra den framkomlig, säger Gert Wahlbäck.
Vissa eftersatta delar har redan gjorts i ordning men det finns mycket kvar att göra.
Bättre nästa säsong
- Vi har egentligen inga pengar till det här men det ska väl inte kosta några jättesummor. Förhoppningsvis är leden i bättre skick till nästa år så att vi kan satsa och marknadsföra den, säger Gert Wahlbäck.
Orsaken till Björn Espings iver över Östgötaleden baseras i miljötänkande.
- Jag vill att människor ska se det vackra som finns i närheten. De behöver inte åka långväga med flygplan som förstör miljön, säger han.