Efter det preliminära valet är det två skolor som ser ut att fylla varenda plats. Det är Kunskapsgymnasiet och Gymnasiet för film & musik.
En del skolor fyller inte ens hälften av platserna. Till exempel har Rudolf Steinerskolan två elever till sina 30 platser, NTI-gymnasiet nio elever till 60 och Framtidsgymnasiet fyra till 40.
Av alla utbildningar som erbjuds är det knappt 20 fyller sina platser efter det preliminära valet. Det är till exempel ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet på tre skolor och naturvetenskapsprogrammet på en skola.
Fler är behöriga
Men nu är det omvalsperiod och hur det ser ut efter den är det ingen som vet, mer än att det säkert är betydligt fler elever som är behöriga i den slutliga antagningen än i den preliminära som görs på julbetygen.
Om jag inser att jag har valt fel när omvalsperioden är slut, vad gör jag då?
- Då finns en möjlighet i augusti vid reservintagningen, om det finns ledig plats där du vill börja, säger Per Grundtman, programsekreterare på utbildningskontoret och konstaterar att det kan vara lättare i år än förr om åren med tanke på platsöverskottet.
Om jag ändrar mig senare?
- Om det är i början av terminen finns sannolikt möjlighet att byta, i mån av plats förstås. Om det har gått en bit in i terminen är det kanske möjligt att byta till en annan skola, men att byta program är svårare. Det är rektorn som i så fall beslutar om du kan klara att hoppa in så.
Introduktionsprogram
Både kommunala skolor och friskolor erbjuder, förut nationella program, ett eller flera av de fem introduktionsprogram som finns. Det är program för de elever som inte är behöriga till något nationellt program. De av introduktionsprogrammen som elever ska söka till finns med först i omvalsperioden. Till de andra introduktionsprogrammen kan elever lämna intresseanmälan.