Inför en fullsatt salong ger hon tips på olika juliga blomsterarrangemang som man ska kunna göra själv hemma.
Med flinka fingrar dekorerar hon krukor, korgar, glasfat, lyktor och gör mer eller mindre komplicerade kransar.
- Jag brukar ju uppmana er att plocka material i skogen men det är ju inte så lätt i år med all snö och det är ju synd, säger hon. Men mycket kan man få tag i hos blomsteraffärerna.
Gammalt och slitet
Liksom i allt annat går det trender i hur blomsterarrangemang ska se ut till jul och nyår. I år går färgerna i lite gammaldags beige, brunt, kräm och pärlemor.
- Det ska se lite gammalt och slitet ut, se naturligt ut. Och så finns ju alltid det vita skira. Men rött slår alltid bäst, och det är jul för mig, säger Linda Johansson.
I årens arrangemang använder hon sig mycket av olika sorters mossor, ädelgran och kanel i olika storlekar och längder. Och så band förstås.
- Det är väldigt fint att ta flera band i olika toner och bredder. Man behöver inte knyta rosetter, det räcker att göra öglor och fästa med nålar.
Limpistolen är oumbärlig, med den fäster Linda Johansson bär, band, pärlor och allt möjligt på grankvistar, buxbomsblad och blompinnar. Sax och sekatör är också bra att ha, och en vass kniv.
Snitta diagnonalt
- Om ni använder er av snittblommor är det viktigt att ni snittar ordentligt och att ni snittar diagonalt. Klipp och skär inte, då trycker ni till silrören så att blommorna har svårt att suga upp vatten.
Julrosor, ranunkel, rosor, syren, nerine och kål är några av de växter Linda Johansson använder sig av i sina snittarrangemang. Hon sticker ner dem i oasis som hon fuktat genom att låta den sjunka ner i ett vattenfyllt kärl.
- Det tar max fem minuter så är den helt genomfuktad.
Metalltråd i olika färger och tjocklekar är också bra att ha när man skapar olika arrangemang. En tjock metalltråd kan utgöra stommen i en krans, med tunnare tråd kan man forma och dekorera olika arrangemang. En julros får en kruka av mossa som Linda Johansson formar med hjälp av en silvertråd. Enkelt och snabbt. Och fint.
Julrosen kan få fortsatt liv ute i trädgården i vår, där den planteras så snart tjälen gått ur marken. Och medan vi väntar på vårens alla blommor kan man alltid få trädgården att "blomma" med några tåliga arrangemang av gran, buxbom, taklök och en och annan kanelstång. Och så lite färggranna band förstås!