Kakmonstret på kakjakt

I dag besöker Kakmonstret Norrköpings caféer för att ta reda på om det finns fika för laktos- och glutenintolleranta. Med sig har han barn från föreningen SCUF, Svenska Celiakiungdomsförbundet.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2010-02-25 13:29

Med sin cerisrosa och svarta päls undersöker Kakmonstret flera caféer. Barnen har med sig en lista på vad som ska finnas för att de ska godkänna utbudet. Det ska finnas skyltar om de har laktos eller glutenfritt bröd, personalen ska vara kunnig, det bör finnas laktosfri mjölk och så kakor förstås. Godkänns caféet får de ett diplom.

- På ett fik fanns pannacotta och det är lite ovanligt. Jag vet inte om jag tycker det är gott. Bäst tycker jag ändå om budapestbakelser. Dom är goda, säger Jonathan Ågehäll 10 år.

Hittills har caféerna klarat sig skapligt. Dock har inget café ännu fått diplom. Inget har uppfyllt alla kriterier. Barnen är vana och ingen blir förvånad när det till exempel inte finns laktosfri mjölk.

- Det är oftast bättre sortiment i småstäderna. I storstäderna finns det ändå folk som handlar. Då är det lättare för caféerna att strunta i oss, säger Kakmonstret.

Kakletargänget tar med sig några av de kakor de hittar i butikerna för att sist men inte minst fika på ett mysigt ställe.

- Han är tjock Kakmonstret. Jättetjock, men han äter ju inte så nyttigt heller, säger Jonathan.

Kakmonstret håller hårt i påsarna med kakor men tänker dela med sig senare under dagen.

Laktosintollerans

Brist på enzymet laktas i tunntarmsslemhinnan gör att man får svårt att bryta ner mjölksocker (laktos). Cirka 3-5 procent av Sveriges befolkning är laktosintoleranta. Vissa behöver helt laktosfri kost, men de flesta tål mindre mängder. Man får prova sig fram till den mängd laktos man kan äta utan besvär.

Källa: www.scuf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om