Satsa mer på förebyggande arbete i vården

För mig är det självklart att prevention måste få en tydligare plats i vården. Primärvården har en stor potential som inte utnyttjats tillräckligt mycket. Det säger landstingspolitikern Reza Zarenoe (FP).

Norrköping2009-09-26 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En god hälsa hör till det vi allra mest värdesätter. Men statistiken visar tråkigt nog att antal personer som på grund av dåliga levnadsvanor måste söka vård blir allt fler. Livsstilsbetingade riskbeteenden som till exempel tobaks- och alkoholbruk, olämpliga matvanor och fysisk inaktivitet har på senare tid ökat dramatiskt. Konsekvensen kan vara att dessa beteenden leder till kroniska sjukdomar som hypertoni eller diabetes.Dålig hälsa innebär inte bara ekonomiska svårigheter för individen utan även socioekonomiska effekter. Enligt den senaste rapporten från Folkhälsovetenskapligt centrum i Östergötland har östgötar med dålig ekonomi också sämsta levnadsvanorna. Den mest oroväckande delen av rapporten poängterar att antalet yngre individer med dåliga levnadsvanor ständigt växer bekräftas också i flera nationella och internationella rapporter.Forskning har visat att de livsstilsrelaterade sjukdomarna i dag utgör cirka 60 procent av den åtgärdbara sjukligheten. Allt tyder på att hälsofrämjande arbete måste få en mer tydlig plats
i vården. Alla individer är inte intresserade av att förebygga sjukdomar eller olycksfall men den övervägande majoriteten vill veta, och försöker åtminstone, förändra sitt beteende.Det finns starka incitament för att öka tillgängligheten inom vården. Regeringen bidrar med en miljard till landstingen för att köarna ska försvinna, vilket är mycket uppskattat. Erfarenhet visar att sådana engångsåtgärder ändå tenderar att förlora sin effekt i lång sikt. Det finns brister i det förebyggande arbetet inom vården, särskilt i primärvåden där det mesta av detta arbete ska ske. Som folkpartist tycker jag att det råder en klar förvirring kring synsättet vi har på primärvården. Vi sjukvårdspolitiker måste enas kring en samsyn med en ökad betoning av vårdprocessen i stället för det ofta förekommande stuprörtänkandet som endast resulterar i en invecklad och ineffektiv apparat. Tydliga stimuleringar att utveckla det preventiva synsättet och arbetet saknas inom primärvården. I en intervju i 2005 sade Erik Ullenhag, folkpartiets dåvarande vårdpolitiske talesman och representant i den borgerliga alliansens välfärdsgrupp, att mycket mer måste satsas på prevention. Han efterlyste forskning i omvårdnad och rehabilitering. För mig är det självklart att prevention måste få en tydligare plats i vården, särskilt i primärvården. Tidsbristen kan räkans som huvudorsak till nuvarande situation, men även ovana att informera patienterna om detta. Primärvården har en stor potential som inte utnyttjats tillräckligt mycket!
Läs mer om