En välgrundad och bestående modell

Den 1 september 2009 lanseras vårdval i Östergötland. Det betyder att östgötarna får möjlighet att påverka sin vård genom att fritt välja vårdcentral skriver folkpartisten Reza Zarenoe.

Norrköping2009-08-19 00:19
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Detta har länge varit en mycket laddad diskussion mellan oppositionen och alliansen. I landstinget i Östergötland har beslutet fattats i bred politisk uppslutning av alla partier utom Vänsterpartiet. Förhoppningen är därför att det nya vårdvalssystemet är en välgrundad och bestående modell.
Grundtanken är att pengarna ska följa patienterna och att privata och offentliga vårdgivare ska behandlas lika. Skattepengarna följer på detta vis vårdtagarna till den vård de själva har förtroende för. Den ökade tillgängligheten gör att vården inte kan ha som verksamhetsidé att mota bort patienter - istället måste en större del av vården i framtiden ske hos långsiktiga vårdkontakter i en trygg och tillgänglig vardagsvård. Vårdvalet har ibland beskrivits som ett system som kommer att gynna välbärgade människor och stora privata företag. Stockholm har i många debatter illustrerats som det värsta exemplet. Enligt oppositionen har vårdval Stockholm inneburit att resurser tas från socioekonomiskt belastade områden och ges till mer välbeställda områden. Följden har blivit att de socioekonomiskt belastade områdena, som har fler sjuka än andra, fått mindre pengar. Medan sanningen är att de vårdcentraler som behandlat fler patienter med svårare sjukdomar fått mer pengar än den som har få och friska patienter. Vårdvalsdebatten påminner oss mycket om debatten som fördes kring fritt skolval och födelsen av friskolor. Samtidigt som regeringen förnyar och förbättrar genom att lägga fram nya reformer står oppositionen fast vid att det var bättre förr, då patienten inte fick bestämma. Oppositionen nöjer sig inte med att bara säga nej till regeringens reformer, utan varnar med att riva upp reform efter reform. Sådan politik innebär inte bara minskat handlingsutrymme för människor; det innebär också reducerade möjligheter och ökande samhällskostnader. Som en gedigen socialliberal så vill jag att människor alltid ska ha möjlighet att bestämma själva. Därför ser jag vårdvalet som ett naturligt steg som ser till att valfriheten kan börja genomsyra hela sjukvårdssystemet; från primärvård till specialistvård.
Folkpartiet har länge arbetat för att förbättra tillgänglighet inom vården. Vi tycker att primärvården som är basen för hela hälso- och sjukvården måste få genomgå en grundlig förändring som ska leda till en befrielse från politikers- och tjänstemäns styrning. För mig är det klart att när vårdvalet väl är på plats så kommer östgötarna uppskatta reformen och dra nytta av den ökade valfriheten. Det är ju så det alltid fungerat; alltså när medborgarna fått valfriheten vill de inte bli av med den!
Läs mer om