Kvinnan led av spinal stenos, brosk i ryggraden som tränger åt nerver och orsakar smärta och svaghet i benen. Hon har sedan 2004 haft svår värk, men det var först 2008, i samband med att hon fick rullator som landstinget kunde meddela att värken hade med hennes rygg att göra. Kvinnan har levt med sjukdomen i flera år, men nekades nyligen en operation av landstinget av skälet att hon är för gammal. Läkaren som gjorde bedömningen ansåg att kvinnan, som tidigare opererat hjärtat, var för gammal för att klara en operation och erbjöd henne istället att få leva resten av sitt liv med starka smärtstillande mediciner.
Kvinnan befarade att hon med tiden helt skulle förlora förmågan att gå. Hon sökte istället vård på det privata sjukhuset Sophiahemmet i Stockholm där hon omgående fick en behandling som hon och hennes man själva betalade. Hon menar att landstinget har diskriminerat henne på grund av hennes ålder.
- Jag kan förstå att landstinget tycker det är dyrt att "laga" alla oss äldre, vi blir bara fler och fler, men jag är ju frisk i övrigt. Utan operationen hade jag kanske levt i fem år med fruktansvärd värk, men vad är det för liv? Säger kvinnan, som vill vara anonym.
Behandlingen kostade kvinnan och hennes man 130 000 kronor, en summa som de många gånger om har betalat i skatt för att få den vård de behöver av landstinget. Det tog ett år för kvinnan att få bli undersökt och få beskedet att hon inte skulle få någon operation av landstinget. Det tog bara tre veckor för Sophiahemmet att få henne opererad. Nu kan hon gå utan rullator.
- Det går väl an för oss som har pengar att betala en operation med, men tänk på alla stackars änkor som inte har några besparingar eller ett hus att låna på. Vi har fått betalat sjukvård för yngre människor, men själva får vi ingenting, säger kvinnan.
Den 83-åriga kvinnan säger sig för övrigt vara vid god hälsa. Hon har ett yrkesliv som konstfotograf bakom sig och har levt ett aktivt liv med cykling, yoga och golf.
Christer Andersson är chefsläkare på universitetssjukhuset i Linköping och han säger att landstinget inte har någon åldersrelaterad prioritering.
- Det är den medicinska bedömningen som avgör prioriteringen, men den kan röra sig om ålder ifall där patienten kanske inte klarar en behandling.
Kvinnan och hennes man är upprörda över att de inte blev hänvisade till att få en bedömning av en annan läkare och att de inte fick information av landstinget om att det finns privata vårdgivare som erbjuder operationen. Anders Olai är ryggansvarig läkare på ortopeden i Linköping och han menar att den enskilda läkarens bedömning är helt avgörande.
- Vi uttalar oss inte om enskilda fall, men medicinska bedömningar av det här slaget kan variera beroende på vem det är som gör dem och var i landet de görs. Vi har ingen policy om att vi hänvisar till en annan läkare för ytterligare ett utlåtande. Är man missbelåten med en läkares utlåtande kan man vända sig till landstinget för att försöka få en ny bedömning.