I Östergötland skrev 706 ungdomar in sig som arbetssökande under veckan som gått. Det är nästan en fördubbling mot samma vecka året innan, då 365 personer registrerade sig.
Och i resten av landet ser det lika illa ut. När konjunkturen vänder är det ofta de unga som drabbas först. Erfarenhet hos anställda väger tungt, och LAS-reglerna gör det besvärligt att behålla de ofta nyanställda unga när varsel läggs. Men att skylla allt på finanskrisen går knappast. Problemet är äldre än så.
Blev aldrig bättre
Efter krisen i början av 1990-talet hade ungdomsarbetslösheten stigit till över 20 procent. Och däromkring har den legat sedan dess. Trots högkonjunktur. Trots regeringsskifte. Det är lätt att tänka sig att det inte längre handlar om en statistisk topp, utan ett höjt normalvärde.
Väntas stiga till 35 procent
I krisens spår förvärras däremot det redan usla läget. I dag saknar en av fyra unga arbete och enligt en ny prognos framtagen av Svenskt näringsliv kommer ungdomsarbetslösheten att stiga till omkring 35 procent under 2010.
Hos Arbetsförmedlingen ser man också att mönstren förändras. Under första kvartalet 2008 var en tredjedel av de arbetslösa ungdomarna inskrivna. I dag är siffran den omvända. Bara en tredjedel står utanför.
En annan oroande detalj är att de arbetssökande ungdomarna, som historiskt sett kännetecknats av kortare perioder av arbetslöshet, i större utsträckning får längre och längre mellan perioderna av anställning. Scb:s senaste arbetskraftsundersökning visar att bara varannan arbetslös ungdom (15-24) har arbetat det senaste året.
Ohly fick applåder
Situationen görs knappast bättre av att knappt en tiondel av de arbetslösa ungdomarna är anslutna till någon a-kassa.
I går kväll inleddes politikerveckan i Almedalen, och först ut att tala av riksdagspartiernas ledare var Vänsterpartiets Lars Ohly, som fick ordentliga applåder när han tog upp problemet med den skenande arbetslösheten i stort. Det återstår att se om de efterföljande talarna kommer att våga föreslå konkreta lösningar.