Blackrace kan lösa problemet

Blackrace kan vara lösningen för att få bort problemet med illegal streetracing i Norrköping. På orter där projektet Blackrace införts har man fått effekt omedelbart.

Foto: Lennart S Svensson

Norrköping2009-05-05 00:17
I Norrköping finns det gott om välbyggda bilar som har rejält med effekt under motorhuven. Givetvis vill många av ägarna mäta sina krafter mot varandra. Men tyvärr sker det under illegala former nattetid ute på raksträckor runt om i stan. Inte helt sällan står det mycket åskådare nära själva tävlingssträckan och risken är stor att en bil få sladd och kör över en hel hög med åskådare. Projektet Blackrace föds
I Göteborg hade man samma problem år 2002 och politikerna där tog problemet på allvar. Trafikkontoret bjöd in de organisationer man trodde skulle kunna hjälpa till med att hitta en lösning. Med på mötet fanns bland annat polisen, fritidsförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Göteborgs motorfestival och dess samarbetspartner Gbg & co. Ur dessa samtal kom projektet "Blackrace" fram. - Egentligen hette det "Körning på upplåten sträcka utan vinnarindikering" , säger projektledare Kenneth Feldthusen. Ett namn som inte var det allra hetaste kanske. - Ganska snabbt döpte ungdomarna om det till Blackrace. Blackrace går ut på att kommunen upplåter en sträcka för körning. Själva tävlingssträckan är en 1/8-dels mile, det vill säga 201 meter. Tillstånd söks hos polisen och projektledare från Blackrace hjälper till att organisera upp det tillsamman med lokala drivkrafter. - Vi börjar alltid med att sätta upp ett möte med kommunen och polisen. Vi berättar dom om företeelsen med illegala race och hur vi kan förebygg detta, säger Kenneth Feldthusen. - Man måste bli varse om att man har ett problem och att de finns en lösning. Man måste fråga politikerna, om det händer en olycka vid de illegala racen, hur de har agerat. - Om det är som det är i Norrköping så finns det ett klart problem. När det samlas stora mängder med bilar under helgen så blir det nästan alltid illegala race någonstans. - De problemen härstammar från romartiden, när man började se vem som var snabbast med häst och vagn runt Colloseum. Finns ännu inte i Östergötland
Blackrace finns nu på ett stort antal orter runt om i landet, men i Östergötland körs det ännu inte. - Syftet är att det bara ska finnas ett enda race i stan - det legala racet. - Blackrace är ett trafiksäkerhetsprojekt som går ut på flera olika saker, därför är det inte statiskt. Man lämnar inte bara ut en A4 och säger att så här ska det vara. - Allt "kundanpassas". Har man problem på en lördag så lägger man inte Blackrace på onsdagar. Kenneth Feldthusen berättar att det oerhört viktigt att kommunen är med på noterna. - Ungdomarna är oftast väldigt entusiastiska och vill göra allt. - Men det är bättre att säga att kommunen tillsammans med polisen bjuder upp till dans, så ordnar ungdomarna dansen. Då har man ett samarbete, bygger broar och både tar och visar hänsyn. Hur har det blivit med de illagala racen på de orter där Blackrace införts? - De upphör.
fakta Blackrace
Man tävlar mot sig själv, inte mot andra. Sträckan är max 201 meter lång och den får inte avverkas på mindre än 7, 5 sekunder, annars blir det för farligt. Passagerare är inte tillåtna. Hjälm och handskar är obligatoriskt. Racen körs på en upplåten allmän väg. Tillstånd söks hos respektive polisdistrikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!