Simmaren Björn Borg död

Sälhunden från Peking har simmat sin sista längd. Norrköpings egen bragdmedaljör Björn Borg har avlidit 89 år gammal.

Foto:

Norrköping2009-04-16 14:49

NKK-simmaren Björn Borg slog igenom långt före tennisstjärnan med samma namn. I slutet av 30-talet radade Norrköpingssonen upp tre europarekord, två EM-guld, en OS-start, 35 svenska rekord och 23 SM-guld. 
Lägg därtill Svenska Dagbladets bragdmedalj 1938. Några år senare fick han också Norrköpings Tidningars nyinstiftade pris, en guldmedalj för bästa idrottsprestation.
Pappa Borg var chef på Tuppen och familjen bodde i tjänstevilla intill Strömmen.Unge Björn tog sitt första SM-guld redan 1935.
Som en av världens bästa simmare gick han under det sällsamma smeknamnet  "Sälhunden från Peking".
Vid sim-EM i Wembley Pool 1938 blev han dubbel europamästare genom att simma hem guld både både på 400 och på 1 500 meter frisim.
Han gick till final även  i 100 meter ryggsim, men avstod på grund av det alltför täta programmet. Dessutom var han på väg att gå till final på sträckan 100 meter fritt, då han enligt mångas mening dömdes bort.
Det var för dessa sina insatser som han belönades med Svenska Dagbladets guldmedalj för det årets främsta svenska idrottsbragd.
Då gick han på det tvååriga handelsgymnasiet på Skepparegatan.
En stolt klass
När klassen firade 60-årsjubileum hösten 2000 berättade klasskamraten Agneta Jungert hur det var när han  återkom till skolan efter sin simmarbragd:
"Kommer du ihåg, Björn, när du blev uppkallad till rektorn och vi andra fick följa med för att klappa i händerna? Tacka sjutton för att vi var stolta. Det var en merit för hela skolan."
Den sista terminen på gymnasiet var Björn Borg borta tre månader, men slapp ändå gå om efter att ha varit frivillig i finska vinterkriget.
Ett par år senare slog han sitt eget europarekord på 200 meter fritt  i Berlin 1942. Han slog det med en dryg sekund och noterade 2.10,8. Han simmade i ren ilska, efter att först ha vägrat starta.
Han var inställd på ryggsim. Efter att ha tillfrågats om han var rädd att möta den ungerske storsimmaren Nandor Tatos ändrade han sig.
Första NT-guldet
För denna sin seger fick han NT-sportens guldmedalj för bästa idrottsprestation.
Sina fem europarekord tog han på distanserna 200 meter  frisim, 100, 200 och 400 meter ryggsim.
Sedan han tagit examen från handelsgymnasiet 1940 tog han brandchefsexamen 1944. Åren 1945 till 1947 var han brandkapten i Helsingborg  för att sedan driva olika företag med namn som Borg Service AB och Borg Holding AG. Som egen företagare  arbetade han bland annat med en speciell service av kraftverksångpannor, bland annat till atomkraftverk.
Som den filantrop han också  var glömde han aldrig sin gamla moderklubb NKK. Han såg alltid till att hålla kontakten även om det geografiska avståndet var stort.
"Generös"
NKK:s klubbdirektör Per-Arne Blomqvist framhåller Björn Borgs stora hjärta för klubben.
– Det klappade för föreningen. Han var en generös människa som också stöttade klubben ekonomiskt, men även var genuint intresserad av vår verksamhet, säger Per-Arne Blomqvist till NT om klubbens främste simmare genom tiderna.
Schweiz sedan 1959
Sedan 1959 var Björn Borg bosatt i Zürich i Schweiz, där han levde fram till sin död. När han fyllde 80 år hösten 1999 kunde vi i NT berätta om hur han varje vecka simmade flera tusen meter.
Några år senare, hösten 2002 fick han ta emot Svenska simförbundets sällan utdelade hedersplakett i silver som endast ges till "den person eller företag som bidragit till simidrottens höjande".
Samma höst berättade han i NT: "Sedan några år har jag en ovanligt aggressiv cancersjukdom i ryggmärgen – multipel  myelom. Redan 1982 skrev jag i detalj hur jag vill ha min hädanfärd. Det vill säga att läkaren inte får tillgripa livsuppehållande åtgärder. Vetskapen om att hjälp finns vid behov är mycket viktig och lugnande. Jag anser inte att det är livskvalitet att vara nära döden och inte tillåtas dö" förklarade Björn Borg.
Förvånad
När han strax därefter  först fick höra talas om planerna att hyllas med en offentlig minnesplakett i sin gamla hemstad blev han smått förskräckt.
"Det kom som en blixt från klar himmel. Jag hade ingen aning om att man förbereder en sådan aktion i Norrköping. Jag har lagt den tiden bakom mig, ingen känner mig som simmare numera", trodde Sälhunden från Peking.
I det fallet visade han sig ha fel. När Inga-Lill Pettersson, vice ordförande i kommunens kultur och fritidsnämnd drog av täckelsen av minnesplaketten i juli 2008 var det inför en folksamling. Där stod bland andra veteransimmaren Nils Kling, som var mannen som kom med förslaget till kommunen för flera år sedan.
Blev glad
"Nu är jag nöjd", sade Nils Kling och fortsatte: "Vi pratas vid i telefon nästan varje vecka. Först vågade jag inte berätta för honom om tavlan. Jag trodde jag skulle bli utskälld då. Björn är nämligen blyg och försynt. För några veckor sedan hade han ändå fått veta att det skulle bli av och blev glad över att bli ihågkommen så här", berättade Nils Kling.
Minnestavlan sitter i hörnet av Gamla och Nya Rådstugugatan, just där ingången till det gamla varmbadhuset var, där Björn Borg simmade oräkneliga längder på väg mot världstoppen.
Björns Borgs familj fanns på plats vid invigningen av tavlan liksom Svenska Simförbundets ordförande Sven von Holst.
När Björn Borg avled 13 april, på annandag påsk i Zürich var det efter en lång tids sjukdom. Närstående är hustrun Anna-Greta och barn med familjer.

Vann två EM-guld

EM-guld på 400 (4:51.6) och 1 500 (19:55.6) meter fritt 1938, 23 SM-guld, två EM-guld och fem europarekord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om