Det blir dock ingen ny kärnkraft vid Bråviken, som SCA-direktören Kenneth Eriksson kastade fram dagarna innan regeringen kom överens om att de tio nuvarande aggregaten kan ersättas på någon av de tre platserna i Oskarshamn, Ringhals söder om Göteborg och Forsmark i Östhammar.
Marviken på Vikbolandet blir alltså inte aktuellt, där ju den första svenska atomreaktorn byggdes färdig 1970 men inte fick startas av säkerhetsskäl.
Basindustrin med uppslutning av industrins fackliga organisationer hoppas nu få en tryggad energiförsörjning till rimligt pris. Allt under förutsättning att de borgerliga vinner valet om nitton månader eller att den industrivänliga falangen inom socialdemokraterna vinner internt och partiet väljer att göra upp med de borgerliga.
Industrin får själv investera i ny kärnkraft som kan ersätta de första reaktorerna i Oskarshamn tidigast om femton år. Beslutet bör i så fall fattas under nästa mandatperiod 2010-14.
I Finland byggs landets femte kärnkraftaggregat norr om Åbo av landets industriföretag, bland andra skogsindustrierna Stora Enso och UPM Kymmene samt energiföretaget Fortum. Bygget är över tre år försenat och senaste prognosen är igångsättning 2012. Kostnaden ser ut att bli närmare 50 miljarder kronor mot budgeterade ca 30 miljarder. Detta drabbar främst leverantörerna franska statsägda Areva och tyska Siemens.
Fortum lämnade i förra veckan in ansökan om att bygga landets sjätte reaktor i Lovisa invid ryska gränsen.
Vattenfalls ledning välkomnar regeringens uppgörelse, det helstatliga företaget är huvudägare i sju av de 10 reaktorerna i Forsmark och Ringhals. Andra tänkbara delägare är tyska Eon (gamla Sydkraft) och Fortum som i Sverige tidigare utgjordes av kommunala Stockholm Energi. Norska Statkraft har köpt en rad vattenkraftverk i Norrland och vill säkert gå vidare i Sverige. Dessutom bör också mindre elproducenter få vara med eftersom konkurrensen i produktionsledet anses alltför dålig.
SCA med flera skogsföretag sålde för några decennier sedan större delen av sin vattenkraft för att istället bygga pappersmaskiner. Förbrukningen av papper väntas minska framöver, det blir då intressant att se om skogsindustrin vill återvända till energiproduktion i större utsträckning.
Frågan är om sittande regering kommer att tillåta Vattenfall att använda pengar till ny kärnkraft. Det beror sannolikt på om elbrist hotar långsiktigt, om vind-, sol- och vågkraften samt bioenergin inte är tillräckligt utbyggd eller elsparandet alltför dåligt. Regeringens möte med oppositionen senare i veckan lär inte föra saken framåt men tids nog kommer efterfrågan på el att avgöra om det blir mer kärnkraft.
Kraftindustrin anser att om koldioxiden fortsätter att vara det allt överskuggande problemet borde också ny kärnkraft byggas för att ersätta de kol- och oljedrivna kraftverken i Danmark, Tyskland och Polen. Kraftledningar för export finns redan. Sveriges elmarknad har redan blivit nordisk och är på väg att bli nordeuropeisk.
Holmen i startgropen för att bygga kärnkraft
Holmen kan bli delägare i kommande nya svenska kärnkraftreaktorer. I slutet av förra året bildade bolaget ”Industrikraft i Sverige AB” tillsammans med SCA, Stora Enso, Boliden och Eka Chemicals för att kunna vara med och bygga en ny reaktor för cirka 50 miljarder kronor med större effekt än de som finns idag i landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!