Vårdköerna i landstingen måste bort
Debatten om vårdköerna har pågått länge, men väntetiderna är fortfarande alldeles för långa, skriver Tobias Krantz, Reza Zarenoe och Ralf Falkhede.
Vård i tid är en fråga om trovärdighet, skriver Tobias Krantz, Reza Zarenoe och Ralf Falkhede. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
högre kostnader i form av sjukskrivningar, minskade skatteintäkter för landstinget, och förlorade inkomster för östgötarna.Patienten måste också få information om vårdgarantin och hjälp att i praktiken utnyttja den. Landstinget har därför infört ett system med vårdlotsar som hjälper patienterna. Patienter som får sina operationer inställda i ett sent skede bör också få ekonomisk kompensation och denna fråga utreds nu av landstinget.På uppdrag från den politiska majoriteten i landstinget har också ett omfattande arbete inletts i syfte att ta fram ett "tillgänglighetspaket", som skall vara en handlingsplan för hur ett antal specifika åtgärder tas fram som ska ta bort vårdköerna i Östergötland.Kömiljarden är ett stort steg i rätt riktning, men det krävs mer. Folkpartiet ser att det som kommer att krävas för att få bort väntetiderna helt är mer genomgripande reformer som sätter patienten i centrum. Inom primärvården vill folkpartiet genomföra vårdval med rätt för den enskilda människan att själv välja vårdgivare - offentlig eller privat. Det leder till att vårdgivarna tvingas konkurrera om patienterna och i förlängningen till bättre vård. Vi kommer inte att vara nöjda förrän alla människor får god vård i rätt tid.