Alternativ energi på lantbruksmässa

Årets lantbruksmässa i Jönköping har underrubriken djur, men några kor finns inte. I stället är det deras gödsel som spelar en viktig roll.

Anders Kind (till höger) från Bonnet AB i Norrköping demonstrerar solfångare och småskaligt vindkraftverk för Bengt Ekström, djurskötare vid Åsvittinge på Vikbolandet.

Anders Kind (till höger) från Bonnet AB i Norrköping demonstrerar solfångare och småskaligt vindkraftverk för Bengt Ekström, djurskötare vid Åsvittinge på Vikbolandet.

Foto: Gavér Börje

Jönköping2008-10-22 18:03
Det är virussjukdomen blåtunga som gör att det inte finns några kor på Elmia i år. Bara ett antal får. Det för att uppvisningar och tävlingar i fårklippning ska kunna avgöras. Bredden är än mer imponerande i år. Utställningsytan har utökats med 2 000 kvadratmeter, där ytterligare ett tiotal utställare får plats. Redan 2006 kom alternativ energi med och i år satsas det än mer på det området, samlat i ett särskilt bioenergiforum. Där kan man få tips om hur energiförbrukningen kan minskas radikalt med effektivare lampor, återvinning av värme vid kylning av mjölken och en småskalig pelletspress som förädlar kutterspån, halm med mera till en egna pelletspannan. Och mycket annat. Här visas också försök med biogasproduktion på den egna gården där kornas gödsel, vall, dåligt spannmål eller komposterat hushållsavfall kan bli till gas. Efter processen är avfallet ett än mer effektivt gödselmedel. Vindkraftverk i miniformat är en intressant del, marknadsförd av bland annat Bonnet AB, ett dotterföretag till Nordfarm i Norrköping. Anders Kind från Bonnet demonstrerar ett sex meter högt vindkraftverk med en uteffekt på 1 000 watt. Det behövs bara en vind på två meter i sekunden för att vingarna ska börja snurra. Antingen kan man ladda en batteripack med kraftverket eller koppla det direkt till en elpatron. Här stannar energin på gården, villan eller företaget. - Har men en fritidsstuga utan elförsörjning, eller om man vill värma upp poolen, kan det här vara en lösning, säger Anders Kind. Kostnaden för vindkraftverket ligger på cirka 16 500 kronor. Ett annat vindkraftverk från Windon är på nio meter och ger 2 000 watt. Där kan man producera el för elnätet. Investeringskostnaden där är cirka 50 000 kronor. Christer Johansson från LRF-konsult i Linköping har märkt en ökad efterfrågan på billigare lösningar än de jättelika vindkraftverks som dominerat. Han tror att vindkraft, biogas, solenergi med mera kommer att utvecklas parallellt. Han deltar själv via AgroÖst i ett biogasprojekt med 25-30 gårdar i Östergötland och Sörmland inblandade. I dag, torsdag kommer regeringen att öka på forskningsanslagen för gröna näringar, miljö och samhällsbyggande med 150 miljoner kronor fram till 2012. Det berättade på onsdagen jordbruksminister Eskil Erlandsson. - Där är alternativa energikällor en viktig del, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om