Inte bara Norrköpingsborna uppskattar rhododendrondalen. Hit kommer busslaster med turister för att titta under våren och försommaren när blomningen pågår.
I år satsar Norrköpings kommun 400 000 kronor på nya vägar, bevattningssystem och fler växter. Det är betydligt mer än de mellan 70 000 och 80 000 kronor rhododendrondalen får kosta ett vanligt år, berättar stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg.
Dubbelt så stor
– Om några år ska planteringarna sträcka sig dels uppåt vägen, dels närmare Färgaregården. Vi räknar med att planteringen blir ungefär dubbelt så stor mot vad den är i dag.
Eva Svensson Rundlöf tar en promenad med tre månader gamla dottern Frida längs Motala Ström så gott som varje dag.
– Redan i april började de första rhododendronbuskarna att blomma, nu är en del överblommade, så höjdpunkten har väl egentligen varit, säger hon som tycker det är bra att kommunen satsar på att göra rhododendrondalen ännu större.
– Jag tycker att det är jättefint här.
Strosande på stigen mellan de röda, rosa, vita och gula rododendronen kommer Cecilia Lindqvist. I dag är hon ledig från jobbet på Finspångs golfklubb och passar på att promenera runt Strömmen.
– Jag går ofta och tittar här, det är så vackert.
Även om det är Norrköpings kommun som betalar allt som hör till rododendrondalen skulle den inte kunna drivas utan de fem personer som arbetar ideellt för Rhododendronsällskapet.
Hängivna entusiaster
Bo Ringdahl är en av dem. Hans personliga favorit bland alla rhododendronbuskarna är Anna Brecht Andersen, en rhododendron framkorsad av rhododendrondalens grundare Ole Brecht Andersen. Anna var hans hustru. Och i dalen finns många fler rhododendronväxter som korsats fram av hängivna entusiaster från både Sverige, Danmark, men även från USA.
– Det var han som drog i gång planteringen i mitten på 1990-talet. De senaste fem åren har den byggts ut mer och mer. Vi från Rhododendronsällskapet går där och håller rent, rensar ogräs och försöker hålla den fin, säger Bo Ringdahl.