Konditionen är nedsatt i tre dygn efter en fylla

Alkohol och träning är ingen bra kombination, det är allmänt känt. Men många vet inte att det kan vara direkt farligt att träna bakfull.

Foto:

Norrköping2008-07-04 01:11
Pekka Kanerva, specialist inom allmänmedicin och idrottsmedicin, kan peka ut flera risker. Direkta effekter kan man se genom rejäla blodsockerfall med dåsighet och i värsta fall medvetslöshet som följd. Förutom det är skaderisken mycket hög. - Alkohol är vätskedrivande och levern konsumerar mycket vatten vid nedbrytning av alkohol, vilket gör att man blir uttorkad. Denna vätskebrist i muskeln gör att man lättare ådrar sig skador vid idrottande, säger han. - Alkohol ökar även blodcirkulationen i huden vilket försämrar blodcirkulationen i muskeln. Förutom den höga skaderisken finns det andra anledningar till att skippa alkohol innan träning. Prestationsförmågan sjunker avsevärt, även vid relativt små intag. Det räcker med några glas vin eller starköl för att få försämrad prestation mellan två och tre dygn. När det gäller kondition, styrka och koordination tar det mellan tre och fyra dygn att återhämta sig. Sämre prestationer
Pekka förklarar varför. - Första dygnet efter alkoholintag är levern upptagen med nedbrytningen av alkoholen vilket ger sämre energi till musklerna och medför att blodsockret sjunker. Prestationen sjunker därför och leder även till att man får mjölksyra fortare i muskeln. Hur länge bör man vänta med att träna efter alkoholintag? - Man bör vänta cirka tre dygn med att träna fullt, men lättare motion som lugna promenader och liknande är okej. Men om man ändå står där i ett läge där man är bakis och ska göra något ansträngande. Finns det något man kan tänka på då?
- Det är som sagt inte att rekommendera. Men man kan se till att få i sig ordentligt med vätska och socker och försöka ta det så lugnt som möjligt, säger han till systembolaget.se. Föreningarnas ansvar
En undersökning gjord på Malmö högskola visar att 18-åringar som föreningsidrottar dricker mer alkohol än andra. Och ju mer de tränar, desto mer dricker de. Willy Flores är fritidsledare på kommunen och föreläser hos idrottsföreningar om alkohol och träning. Han har märkt att ungdomar generellt sett inte är medvetna om alkoholens bieffekter och har en klar bild över orsaken. - Det ges för lite information, det är taskigt intresse från föreningarna. Jag har varit ute och föreläst i föreningar som bryr sig om temat, men fler borde veta. Idrott och alkohol är en idiotisk kombination, säger han. Vad ska man göra för att öka medvetandet? - Det borde finnas en policy och tydligare regler i föreningarna. De borde inte bara erbjuda innebandy, fotboll eller vad det nu kan vara, utan hela konceptet, en sundare livsstil. Det finns helt enkelt några föreningar som borde skärpa till sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om