Evig flytt kostar pengar och miljö

26 länder tycker det är vansinne, ett land tycker det är jättebra. Därför fortsätter EU-parlamentet att sammanträda i Strasbourg.

27 länders flaggor, men EU-flaggan vajar mest.

27 länders flaggor, men EU-flaggan vajar mest.

Foto:

Strasbourg2007-05-07 01:07
EU har sitt säte i Bryssel. Där finns all administration, där arbetar och verkar tusentals politiker, tjänstemän och andra. Men i EU:s hela 50-åriga historia har EU-parlamentet, så länge det funnits, sammanträtt i Strasbourg i Frankrike.

Fredagen före mötet packar några tusen personer ner sina papper, pärmar med mera i stora lådor och ställer ut i korridoren. När de kommer till Strasbourg på måndagen står allt utanför deras kontor där. Under helgen har 15 lastbilar transporterat 4000 lådor de 45 milen mellan de två städerna. Efter mötet körs allt tillbaka.

Betydelsefullt beslut
Till EU-parlamentet kommer ungefär 5000 personer, politiker, tjänstemän, tolkar med mera. Luftvägen eller landvägen.

Kritiken har mot detta har funnits länge. Vid mötet i slutet på april fick Sveriges yngste EU-parlamentariker, moderate Christofer Fjellner, genom ett beslut som på sikt kan få stor betydelse.

-Det finns en siffra från år 2000 som visar att det kostar cirka 200 miljoner euro per år att sammanträda i Strasbourg. Det är ungefär 1,8 miljarder svenska kronor. Då var det 15 medlemmar, nu är det 27, säger han.

-Nu har parlamentet beslutat att ta reda på hur stora kostnaderna är i dag och vilka miljöeffekterna blir. Om ett år skall det vara klart.

Det finns en obekräftad siffra på att lastbils- och flygtransporterna till och från mötena i Strasbourg släpper ut 20000 ton koldioxid per år. Det skulle motsvara 13000 flygresor London-New York. Christofer Fjellner vill få klarhet i om detta stämmer.

-Jag hoppas det här blir nytt bränsle i debatten inför det nya fördraget, som skall vara klart till 2009.

Historiska skäl
För EU måste det i längden vara svårt att samtidigt som man tillsatt ett tillfälligt klimatutskott själva bidra med så mycket utsläpp. I klimatutskottet ingår för övrigt Christofer Fjellner tillsammans med bland annat Lena Ek från Valdemarsvik.

Christofer Fjellner har stöd från många EU-parlamentariker. Beslutet togs med klar majoritet.

Göran Färm, s-ledamot från Norrköping säger:

-Jag förstår de historiska skälen för 50 år sedan, när Strasbourg var en symbol för enigheten mellan Frankrike och Tyskland. Då var det sex länder med. Nu är det ett slöseri med pengar, miljö och tid.

-En av de få frågor där vi tycker lika, säger Jens Holm, vänsterpartist. Problemet är att alla länder måste vara eniga för att få en förändring av fördraget.

Få ersättning
Gunnar Hökmark ser det som en psykologisk process för Frankrike, men även för Tyskland. De två länderna har varit vana att göra upp det mesta sinsemellan.

-Det är ett stor tryck på Frankrike, men det är också den nation som är bäst rustad att stå emot en sådan press, säger han.

Det som flera anser måste till är att ge Frankrike en rejäl ersättare i de imponerande byggnaderna. Bland annat pratas det om ett alleuropeiskt universitet eller ett stort forskningscentrum.

Europaparlamentet

Den direktvalda institutionen i EU, bestående av 785 ledamöter från 27 länder. Sverige har 19 ledamöter. Parlamentets inflytande över de beslut som fattas inom EU varierar. Beträffande lagstiftning fattar ofta parlamentet och ministerrådet beslut tillsammans. Träffas en gång i månaden i Strasbourg.

Ministerrådet

Består av ministrar från varje medlemsland, allt efter vilken typ av fråga det gäller. All lagstiftning inom EU skall antas av ministerrådet. I ministerrådet företräder ministrarna sitt land. I vissa frågor skall besluten vara enhälliga, i andra gäller kvalificerad majoritet. Träffas i Bryssel.

Europeiska kommissionen

Företräder EU:s gemensamma intressen. Huvudsaklig uppgift är att föreslå nya lagar för EU, att genomföra lagarna och att övervaka att lagarna följs. Kommissionen leds av en kommissionär från varje land. Margot Wallström är kommissionär för Sverige. Har sitt säte i Bryssel

EG-domstolen

Dess främsta uppgift är att tolka EU:s lagstiftning och döma i tvister mellan EU-institutioner och medlemsländer. kan även behandla klagomål från enskilda EU-medborgare. Domstolen har sitt säte i Luxemburg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om