"Villkoren ska vara så bra som möjligt"

Bekymren lurar konstant bakom stalldörren. Nu bemöter förbundsfolket hästsportens stora akilleshäl. -Det är en stor fråga, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Bo Helander om hästskötarnas arbetsvillkor.

Hästsport, Norrköping2008-02-01 00:18
NT berättade i går om hästsportens tuffa villkor. Bo Helander, Svenska Ridsportförbundets ordförande, tar frågorna om hästskötarnas arbetsförhållanden på fullaste allvar.-Det är ett permanent diskussionsämne på kansliet. Men jag är själv ingen större expert på området. Det är en stor fråga som kräver ett mer nyanserat svar, säger Bo som precis har landat i Bordeaux när NT-sporten får tag på honom."Anmärkningsvärt"
Kicki Ronnerberg-Bäckman, verksamhetschef för organisationsutveckling och föreningsrätt på Svenska Ridsportförbundet, är betydligt mer insatt i hästskötarnas tillvaro. -De flesta ridklubbar och ridskolor har kollektivavtal och arbetar efter arbetsmarknadens regelverk. Sedan ska man inte sticka under stol med att inte alla följer regelverket. Om man saknar försäkringar är det mer än anmärkningsvärt, säger Kicki. Hon påpekar att frågorna placeras högt upp på agendan.-Vi vill inte att det förekommer förhållanden som är undermåliga. Det är väldigt viktigt att man samverkar inom hästsektorn.Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svenska Travsportens Centralförbund, är inne på samma spår.-Hästnäring är ett viktigt begrepp. Villkoren ska vara så bra som möjligt inom hela hästsporten.
Hur vanligt är svart arbetskraft?
-Svarta löner var ett stort problem för cirka tio år sedan. Det har blivit mycket bättre. Men jag törs inte säga att det är helt fläckfritt i dag.Kollektivavtal i travet
Det finns cirka 400 professionella travtränare i Sverige. Samtliga har tecknat kollektivavtal. Dessa kollektivavtal förhandlas fram mellan Kommunal och Almega, som båda ingår i Hästnäringens Yrkesnämnd.-Vi hoppas att arbetsgivare följer arbetsmarknadens regler. Det är jätteviktigt att följa de villkor som finns, men vi utför ingen tillsynsverksamhet, säger Ulf Hörnberg och fortsätter:-Det är mycket passion inblandat i arbetet med hästar. Ibland kan det vara svårt att veta var gränsen mellan arbete och fritid går.Igårdagens NT kunde ni läsa att Helena Lundbäcks stall sattes i blockad av fackförbundet Kommunal för två år sedan, eftersom något kollektivavtal inte tecknats.-Det är lika viktigt med kollektivavtal inom hästsporten, som inom alla andra verksamheter. Utan kollektivavtal försämras villkoren, säger Lage Hallerup, ombudsman på enheten för arbetsrätt och kollektivavtal på Kommunal.Hur kommer ni att gå vidare?-I dagsläget vet jag faktiskt inte. Kanske kommer förbundsstyrelsen att utvidga blockaden, men på vilket sätt är för tidigt att säga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!