Tre av almarna i Carl Johans park är drabbade av almsjukan och måste bort innan smittan sprider sig till andra parker i Norrköping.
Det handlar om de båda iögonfallande och lummiga hängalmarna plus en av de formbeskurna almarna i det hörn av parken som vetter mot Slottsgatan.
Ändrar kraktär
- Parken kommer att ändra karaktär, säger landskapsingenjör Johan Lewander på tekniska kontoret. Det är naturligtvis oerhört synd. Men nödvändigt. Vi kommer att plantera nytt till hösten och jag håller som bäst på att undersöka vad som kan vara mest lämpligt.
Någon mer alm blir det inte med tanke på att almsjukan slagit till på flera platser i Norrköping genom åren. I dagsläget lutar det åt att det blir hängask istället. Men räkna med att det tar bortåt 40 år innan nyplanteringen är uppe i samma storlek och omfång som de sjuka hängalmarna.
Båda tas bort
- Den ena hängalmen är illa drabbad, säger Johan Lewander. Den andra bara lite grann. Men vi måste ändå ta bort båda för symmetrins skull. I annat fall skulle det bli helt fel proportioner i parken.
Johan Lewander tror också att almsjukan är omöjlig att utrota.
- Vid inventeringen för några år sedan hittade vi 41 drabbade almar i kommunen, säger Johan Lewander.
- Det är säkerligen flera nu. Smittan går knappast att stoppa med tanke på att det inte bara är i kommunens parker det finns almar. De finns även på privat mark och i skogen. Egentligen skulle man behöva fälla alla drabbade almar.
De unika hängalmarna som nu fälls planterades i Carl Johans park i slutet av 1800-talet.