- Det känns fantastiskt. Det är skoj att tekniken som främst använts för medicinsk verksamhet, också kan användas till upptäckter inom vetenskap och kommunikation, säger Thomas Rydell, chef för Interactive Institute i Norrköping.

Knivhuggen mumie
Genom att scanna kroppen har högupplösta bilder skapats av kroppen vilket gjort det möjligt att titta på och undersöka muskler, ben, tänder och inre organ på ett sätt som inte kunnat göras tidigare. Genom den digitala granskningen har forskarna kunnat bekräfta att det är en man som var mellan 18 och 21 år när han dog. Mumien är en av de mest välbevarade från forntida Egypten och kallas Gebelein Man. Han blev huggen i ryggen med ett vasst vapen och kraften av slaget medförde att revbenet under skulderbladet krossades. Fynden är spektakulära då våld under perioden 3 500 f. Kr. var extremt sällsynt.

- Med tekniken kan besökare få ta del av det som forskare arbetar med på ett närmare och tydligare sätt. Det blir en bättre koppling mellan allmänheten och vetenskap, säger Thomas Rydell.

Artikelbild

Ny museistandard
Han tror att installationen i England kommer sätta en ny standard för hur museer runt om i världen ställer ut sina samlingar och förmedla detta till besökarna.

Visualiseringsbordet hamnade på British Museum efter att Norrköpingsföretaget demonstrerat obduktionsbordet. Installationen kommer nu att visas upp under en månad mellan 16 november och 16 december.

- Visualiseringsbordet finns där temporärt. British Museum håller på att renovera och bygga om. När det är klart hoppas jag att de kommer använda installationen mer permanent, säger Thomas Rydell.

Ett av världens största
British Museum är ett av världens största museer med åtta miljoner föremål och sex miljoner besökare per år. Att en så stor aktör har tagit till sig visualiseringstekniken utvecklad i Norrköping är, enligt Thomas Rydell, betydelsefullt för företaget.

- Om historiska föremål scannas in kan objekt sammanföras digitalt. Med ett visualiseringsbord går det att sprida information om föremålen och presentera dem på utställningar i hela världen. Jag ser en framtid där tekniken gör att museer delar med sig av innehåll mellan varandra, säger han.