Den misstänkta våldtäkten inträffade natten mot fredagen och ska ha skett utomhus i närheten av en krog. Kvinnan som anmälde våldtäkten namngav mannen, som greps klockan 04.20 på fredagen. Han var då onykter och förhördes sedan han nyktrat till. På eftermiddagen samma dag beslutade åklagaren att anhålla politikern, som har en framträdande roll i sitt parti. Han begärdes på måndagen häktad som på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Mannen anlände blek, men samlad, till häktningshandlingen på måndagseftermiddagen. Innan förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar angav försvararen, advokat Bengt Lejefors, politikerns inställning till brottsmisstankarna.

– Han kan varken erkänna eller förneka gärningen.

Artikelbild

Efter en drygt timslång häktningsförhandling meddelade häktningsdomaren, t f rådmannen Martina Rifve, sitt beslut. Det blev att försätta politikern på fri fot. Domaren ansåg inte att åklagarens bevisning räckte för att mannen skulle vara på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Efter förhandlingen uppgav kammaråklagare Anna Hjorth att brottsmisstanken mot mannen kvarstår. Hon ville dock inte gå in på vilken bevisning som kommit fram hittills under utredningen.

Försvararen, advokat Bengt Lejefors, ansåg inte oväntat att domaren fattat ett riktigt beslut.

– Jag delar tingsrättens uppfattning att bevisningen var tunn.